Lecsapott Mexikóra minden idők legnagyobb amerikai hurrikánja

Patricia megérkezett Mexikóba, óránként 265 kilométeres sebességgel. De szerencsére nem okozott akkora rombolást, mint amekkorától féltek.

Az 5-ös kategóriájú hurrikán Amerika történelmének eddig ismert legnagyobbja – mondják a szakértők. Mostanra, vagyis néhány órával azután, hogy elérte Mexikót, négyesre “szelídült”, és a hegyek között tovább veszít az erejéből. Viszont trópusi viharként katasztrofális áradásokkal és sárcsuszamlásokkal fenyegethet.

Hatalmas széllel és esőkkel tört be a hurrikán ottani idő szerint péntek este Mexikó nyugati területeire, de akkora pusztítást nem okozott, mint amekkorától tartottak. Jóllehet a Meteorológiai Világszervezet szóvivője, Claire Nullis szerint mielőtt elérte a mexikói partokat, Patricia annyira erős volt, hogy a levegőbe tudott volna emelni és képes lett volna ott is tartani egy repülőt.

Enrique Pena Nieto elnök tévébeszédében arról számolt be, hogy az első jelentések azt erősítik meg, hogy a kár kisebb, mint amekkorát egy ekkora hurrikán okozhatott volna. A rendőrség is csak kisebb földcsuszamlásokról és kidőlt fákról adott hírt Colima tartományból. De attól tartanak, hogy az utóbbi időben rendkívül aktív ottani vulkán hamuja az esővel összekeveredve sárlavinákat indíthat el.

Patricia luxus üdülőhelyeket és szegény halászfalvakat egyaránt elért. Például azt a privát birtokot saját stranddal, őserdővel, természetvédelmi területtel és gyümölcsültetvényekkel, amely valaha a brit milliárdos, James Goldsmith tulajdona volt, és amelynek mór stílusú villáiban 900 dollárba kerül egy éjszaka. Ott egyébként amerikai elnökök is szálltak meg: Richard Nixon és Ronald Reagan a feleségével – adta hírül a CNN.

A leginkább veszélyeztetett területeken 400 ezer ember él. Ők még idejekorán élelmiszert és ivóvízet halmoztak fel, az üzletek tulajdonosai pedig bedászkázták a kirakatokat. Néhány üdülőhelyen, Puerto Vallarta körzetében kiürítették a tengerparthoz legközelebbi szállodákat és utcákat, a repteret bezárták.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez