A szélsőségeseknek már saját rakétagyáruk van

A radikális iszlamista terrorszervezet ráadásul még képeket is készített az „összeszerelő üzemükről”, ahol házilag összeeszkábált rakétákat és robbanószerkezeteket gyártanak, igen nagy mennyiségben.

A Boko Haram által közzétett képek arra engednek következtetni, hogy a terroristák tisztában vannak azzal, hogy miként kell összerakni egy rakétát és annak robbanótöltetét. Ráadásul az ehhez szükséges eszközeik is megvannak, hogy hatékonyan és nagy mennyiségben le gyártsák ezeket a gyilkos fegyvereket. A terroristák korábban már többször is bevetettek rakétákat. Ezidáig azonban senki sem tudta, hogy a Boko Haramnak, honnan vannak ilyen szofisztikált fegyverei.

A terrorszervezet a Whatsapp üzenetküldő alkalmazáson keresztül küldte el rakétagyárról készült képeket a BBC Hausza nyelvű internetes portáljanak. A képeket azonban egy kameruni mobilszámról küldték el. Nem sokkal később pedig az Iszlám Államhoz kötődő egyik internetes oldalon is megjelentették a képeket.

bokgyar

Azt azonban nem tudni, hogy a képek hol és mikor készültek. Egy dolog azonban biztos, hogy a képeken látott gépek az északkelet-nigériai Bama városában működő műszaki főiskoláról származnak. A főiskola ezeket a berendezéseket még 2005-ben kapta ajándéka, az ETF oktatási alapítványtól. A kameruni határ közelében található város pedig korábban a Boko Haram ellenőrzése alatt ált, amig a nigériai kormányerők vissza nem foglalták.

A radikális iszlamisták még mindig komoly veszélyt és fenyegetettséget jelentenek az országban annak ellenére, hogy a nigériai kormányerők és a szomszédos országok összehangolt offenzívái során sikerült őket kiszorítani a korábban elfoglalt területeikről. A terroristák azóta viszont taktikát váltottak és a szomáliai al Shabab terrorszervezethez hasonlóan átálltak a gerilla hadviselésre. Ez azt jelenti, hogy a nyílt összecsapások helyett, robbantásos merényleteket és rajtaütéseket hajtanak végre. Elsősorban öngyilkos merénylők bevetésével.

bokgyar4 bokgyar5 bokgyar6 bokgyr2 bokgyr7

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez