Meddig él az új sziget?

A Japán partjainál egy vulkánkitörés után létrejött új sziget kutatók szerint egy ideig biztosan megmarad.

A víz alatti tűzhányó novemberi kitörésével a felszínre került, lehűlt és megszilárdult láva hozta létre az apró szigetet Tokiótól 1000 kilométerre délre.

Akkor a japán parti őrség még azt jelentette, túl korai lenne átrajzolni az országos térképet, mivel a sziget hamar el is tűnhet. Kedden azonban a japán meteorológiai szolgálat megerősítette, hogy a képződmény a jelek szerint egy ideig még biztosan fennmarad.

Kanó Tomojuki, a szervezet szakembere szerint a vulkánkitörés még most is zajlik, így nem tudják pontosan, mi lesz a sziget sorsa. „De nem napok vagy hetek alatt tűnik majd el, nagy valószínűséggel néhány évig velünk marad, hacsak egy nagyobb vulkánkitörés szét nem tépi” – magyarázza.

December elejére a sziget eredeti méretének több mint három és félszeresére nőtt, így december 4-én már 0,056 négyzetkilométeresre becsülték. A Jomiuri Shimbun információi szerint november 20-i felfedezésekor 200 méter hosszú és 100 méter széles volt. „Jelenleg is megfigyelhető füst és némi hamu áramlása a sziget felől, alkalmanként lávát is termel, így valószínűleg még tovább hízik” – tette hozzá.

A december 1-jén készített videofelvételen fehér füstoszlop látszott a sziget csúcsa felett, a körötte lévő víz pedig vöröses árnyalatúra színeződött.

Hasonló kitöréseket tapasztaltak a 70-es évek elején és a 80-as évek közepén is. Azok számos apró szigetecskét hoztak létre japán területen, amelyeket azóta részlegesen vagy teljesen elnyelt az óceán.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez