Úgy jó, ha roppan! – Bogárevő-fesztivál Japánban

Tizenöt éve eszik tücsköt-bogarat Szocsi Uhijama, aki most könyvet is közzétett az Ehető rovarok címmel. Japánban fesztivált rendeztek ahol tücsök és bogár volt már az előétel is.

Hangyából készült dzsemet kínáltak az elején kedvcsinálónak. De lehetett választani növényi olajban kisütött tücsköt vagy szöcskét szójaszószban. Fő ínyencségnek a méh lárváit ajánlja a japán mester, aki szerint ez pontosan olyan mint a tengeri tonhal csak finomabb. Körülbelül százan vettek részt a mester bemutatóján ahol a rovarokat népszerűsítette mint a jövő legfinomabb ételeit. Felhívta a figyelmet a Fao jelentésére: az ENSZ élelmezési és mezőgazdasági szervezete szerint a rovarevés az emberiség jövője! Már ma is mintegy kétmilliárd ember eszik rovarokat olykor-olykor Afrikában, Ázsiában vagy épp Ausztráliában. Már az Ótestamentum is tartalmaz olyan passzusokat, melyek arra utalnak: egyes rovarok fogyaszthatók, másoktól viszont óvakodni kell! Japánban valószínűleg nem ismerik túl sokan az Ótestamentumot, de azért óvakodnak a rovarok fogyasztásától. Még akkor is, ha kiderül : sokkal gazdaságosabb a rovarok által előállított fehérje mint az állati táplálék. A japán mesternek tehát még sok fesztivált kell rendeznie ahhoz, hogy meggyőzze a honfitársait és az egész világot: nem baj, ha tücsök és bogár van a levesben..

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez