Tádzsikisztán betiltotta a Télapót

Nem jelenhet meg sem a Télapó, sem a fenyőfa a tádzsik állami tévében ez év decemberében. Magántévék pedig nincsenek az országban. A tádzsikok így valószínűleg za orosz műholdas adókkal ünneplik majd az újévet.

Az újévi fenyőfa, Gyed Moroz, a Télapó, és Sznyegurocska, a hótündér,, mint a Télapó segítője a szovjet korszak termékei. A korábbi orosz hagyományokból és a nyugatos keresztény karácsonyból összegyúrt ünnep egyfajta Karácsony-pótlék volt a szovjet emberek számára. Mára azonban már igazi valós népi ünnep, és nem is csak Oroszországban, hiszen a Szovjetunió elvitte mindenhová a világ egy hatodán.
Közép-Ázsiában azonban annak ellenére kezdik – állami nyomásra – feladni ezt a szokást, hogy annak semmi kimondottan keresztény vonatkozása nincs, így (a pezsgős koccintás kivételével) egy muszlim többségű országban is elfogadható lenne. Konzervatív vallási vezetők azonban Közép-Ázsia szerte kikeltek a Télapó ellen, és mint káros nyugati hatást (itt már Oroszország is nyugatnak számít) ki akarják űzni országaikból. Tavaly Iszlam Karimov üzbég elnök tiltotta be a nyilvános télapózást, most pedig a tádzsik médiahatóság száműzte Gyed Morozt a képernyőkről. Dilafruz Amirkulova a médiatanács vezetője szerint ezzel nem a vallási vezetőknek kívántak kedvetni, pusztán a tádzsik hagyományokat szeretnék tiszteletben tartani. A Újévet ugyanis a tádzsikok hagyományosan március 21-én Nórúzkor ünneplik.
A tádzsik lakosság ennek ellenére minden valószínűség szerint idén is fog pezsgőt bontani és ajándékozni Újévkor, és az utcákon ismét megjelennek majd a Télapók. Bár ez ma már nem feltétlenül veszélytelen dolog – két évvel ezelőtt Dusambéban megöltek egy Télapónak öltözött férfit, akkor valószínűsítették, vallási szélsőségesek gyilkolták meg éppen ruhája miatt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez