Sokkolta Indiát a főbíró döntése

Szinte minden nagyobb városban megmozdulások voltak a bíróság döntése ellen, amely újra bűnténnyé tette az azonos neműek szexuális kapcsolatát. A bíróság a gyarmati időkben hozott törvény érvényességét ismerte el.

Még meg sem száradt a tinta a bírósági döntésen már elöntötték a közösségi médiát a bíróságot gyalázó, India közállapotait ekéző hozzászólások. Az Indiai közélet,, sőt Bollywood hírességei tettek hitet amellett, hogy bizony a melegség nem büntetendő, Az ország nagyobb városaiban tüntetések, spontán gyűlések kezdődtek – amihez a meleg közösségen kívül diákok, polgárjogi aktivisták is csatlakoztak. India szégyenének nevezték, hogy bár 21. századi világi modern állanak tarják magukat, mégis megtörténhet ilyen súlyos emberi jogi sérelem. A döntés ellenzőihez csatlakoztak a feltörekvő “harmadik erő”, a korrupcióellenes AAP aktivistái is.

A bíró, aki az ellentmondásos döntést meghozta, azzal érvelt, hogy ebben a kérdésben nem a bíróság hanem a parlament az illetékes. Ezzel a parlamenti pártokat hozta kínos helyzetbe hiszen nekik kellene új törvényt hozniuk ahelyett a törvény helyett, melyet még a brit jogalkotók hoztak a gyarmati uralom idején. Aligha valószínű, hogy a parlament ezzel a kérdéssel foglalkozni fog hiszen jövő tavasszal választásokat tartanak Indiában. Ilyen, a közvéleményt megosztó törvényjavaslattal aligha áll elő egy párt. Addig pedig a melegek bűnözőnek számítanak a törvény szemében. Ezek után a rendőrökön múlik: mikor és hogy lépnek fel a homoszexuálisok ellen Indiában ahol a visszaállított törvény kimondja: az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat “természetellenes” és ezért büntetendő .

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez