7+1 kép a téli Japánról, melyeket neked is látnod kell

Noha Japánról mindenkinek a cseresznyevirágzás és a tavasz jut eszébe – nem érdemtelenül –, a szigetországban a tél is igazán hangulatos.

Fürdőző, hósipkás hómajmok, jég- és hószobrok, forró és gőzölgő fürdők a téli tájakon. Mindez téged is vár, ha szereted a kalandokat és a nem szokványos kikapcsolódást. De pontosan mit is várhatsz a hóba burkolózott szigetországtól? Válogattunk néhány képet, hogy bemutassuk neked a Japán tél esszenciáját.

Cukiság kimaxolva: hómajmok az élet csúcsán
Cukiság kimaxolva: hómajmok az élet csúcsán

A hőforrásokban magukat áztató japán makákók, ismertebb nevükön a hómajmok igazán tudják élvezni az életet! A Jigokudani Vadmajom Parkban járva kisebb-nagyobb „szőrgombócokat” láthatunk, amint a kutya-, jobban mondva majomhideg elől az akár 40 fokos tavakban fürdőznek. Kár, hogy a medencék kizárólag a makákók tulajdonai, és az átfázott utazó nem pihenhet velük!

Japanspecialista_Teli-Japan_ho-Star-Wars
Hófesztivál – szobrok és kastélyok akár 2 ezer tonna hóból

A japánok Szapporóban és Hokkaidóban is rendeznek hófesztivált, ahol – az egyszerű, persze nagyszerű hóembereken túllépve – igazi műalkotásokat készítenek. Mindent és bármit megépítenek, legyen szó mesefigurákról, kastélyokról vagy épp – igen – a Star Wars-ról…

A japán jégvarázs és a jégkastély
A japán jégvarázs és a jégkastély

És ha már fesztivál, egy másik téli jelenség is külön rendezvényt kapott. A Sōunkyō Hyōbaku Matsurin, vagyis jégfesztiválon épült barlangok és szentélyek januártól egészen márciusig látogathatók, így ha valaki a cseresznyevirágzás kezdetén utazik Japánba, akár egy nap alatt átléphet a télből a tavaszba. Ha arra jársz, ne hagyd ki a több mint 10 méter magas jégkastélyt se!

Japanspecialista_Teli-Japan_jegzajlas
Zajlik az élet, zajlik a jég

A japán tél igen hideg, így talán némi szarkazmussal a hangodban kérdezed, mégis mi a csodáért ácsorognál a csontig hatoló hidegben néhány törött jégtábláért. Leginkább azért, mert nem néhány jégtábláról beszélünk, hanem a világ egyik legérdekesebb természeti jelenségéről. Legyen szó tengerről – ahol a kilométeres, jégtáblákból összeállt „hegyláncok” egészen Oroszországtól utaznak csak azért, hogy te megnézhesd őket – vagy tóról – ahol a befagyott tó jege, ha elér egy bizonyos vastagságot, a nappali és éjszakai hőmérséklet-különbség miatt hangos reccsenés kíséretében végighasad – a jégzajlás nem egészen az, amit a Balatonon láthatsz. (Bár ha teheted, azt se hagyd ki!)

Karmazsin-Fuji
Karmazsin-Fuji

Ez a cikk nem is Japánról szólna, ha nem lenne benne szó a Fujiról, nem igaz? A japánok szent hegye igazi ezerarcú csoda; időjárástól, napszaktól és persze égtájtól függően más és más arcát mutatja meg nekünk. Ahogy Jámbor Aliz, a Japánspecialista kiutaztatási szakértője meséli: „tél közepén a lemenő vagy a felkelő nap a Fuji hókoronáját élénkvörösre, karmazsinszínűre festi, így a szerencsések néhány percig megcsodálhatják a gyönyörű színekben pompázó Karmazsin-Fujit”. Megnéznéd?

Japanspecialista_Teli-Japan_Hofodte-onsen
Megpihenni a hideg séta után

Amint az első hó megérkezik, sokan szívesen megmelegítenék a hidegben elgémberedett végtagjaikat egy jó forró fürdőben. Japán ehhez szó szerint mindent megad, amit csak kívánhatsz: csak képzelj el egy 40 fokos, természetes hőforrást, gyönyörű, harmonikusan kialakított medencét, melyet hófödte bokrok öveznek, valamint csendet és pihenést. Ha már a hómajmok mellé nem lehetett beülni, talán ez is megteszi…

Lépj be Japán fantáziaerdejébe!
Lépj be Japán fantáziaerdejébe!

Jégvirágról már biztosan hallottál, de jégfáról? Japánban többek között a Zaō-hegységben találkozhatsz ezzel a mesebeli tájjal, melyet mintha egy fantasy-ból rántottak volna elő. „Az egészhez nem kell más, csak fa, elegendő hó és nagy mennyiségű kristályosra fagyott vízcsepp. A Zaō-hegységben pedig minden adott” – meséli Jámbor Aliz, a Japánspecialista munkatársa.

Hófalak. Hófalak mindenhol!
Hófalak. Hófalak mindenhol!

Bizonyára találkoztál már a képpel, melyen egy matchboxnak tűnő autó egészen megdöbbentően magas hófalak között halad. Tudtad, hogy ezt is Japánban próbálhatod ki? A világ legnagyobb hófalát áprilistól júniusig láthatod Toyama megyében, a „Nagy Hóvölgyben” (találó név, nem gondolod?). A Tateyama Kurobe Alpesi Út részét képező, akár húsz méteres hófal az út mentén feltorlódott hatalmas mennyiségű hóból jön létre, és mintegy 500 méteren keresztül tart a rajta átvezető út.

Simon Karolina
Kiutaztatási vezető
Japánspecialista utazási iroda

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez