Tűz és víz: a San Bernardinó-i mészáros és a bátyja

A San Bernardinó-i lövöldöző bátyja egy kétszeresen kitüntetett veterán tengerészgyalogos – írja a Reuters. Ironikus, hogy a gyilkos korábban részt vett egy olyan képzésben – éppen a merénylet színhelyéül szolgáló konferenciateremben –, amely egy esetleges fegyveres terrortámadással szembeni védekezésre készítette fel.

A hírügynökség cikkében beszámol arról, hogy míg Syed Raheel Farooq mindig is szeretett szórakozni, inni és kereste a lányok társaságát, sőt középiskolában kapcsolata is volt egy nem muszlim lánnyal, addig Syed Rizwan Farooq egy mélyen vallásos, mindinkább intoleráns férfi volt, növekvő gyűlölettel a szívében, ami odáig vezetett, hogy feleségével 14 embert öltek meg és 21-et megsebesítettek San Bernardinóban december 2-án.

Barátok, szomszédok és egykori osztálytársak beszámolói szerint a testvérek különbözősége szemmel látható volt, és az évek során egyre nyilvánvalóbbá vált, noha nem tudni, ennek mi volt az oka.

Sokan csak azért járnak itt a mecsetbe, hogy szüleik kedvére tegyenek – közölte Shakib Ahmed, aki együtt vett részt a szertartásokon a Farooq testvérekkel. Hozzátette, Raheel is ilyen srác volt, Rizwan viszont egy csendesebb, komolyabb és sokkal vallásosabb fiú volt. Egyedül bátyjával szemben látták őt kikelni magából.

Raheel, miután leérettségizett 2003-ban, csatlakozott az amerikai hadsereghez és később a USS Enterprise repülőgép-hordozó anyahajón szolgált az iraki háború alatt információs rendszertechnikusként. Eközben Rizwan a középiskola utáni években elhagyta a farmer- és pólóviselést és kaftánt kezdett el hordani. A család egyik szomszédja azt mondta a Farooq fiúkat illetően, hogy Raheel sokkal kellemesebb külsejű, sokkal amerikanizáltabb volt öccsénél.

Mikor Rizwan 2013-ban regisztrált a Bestmuslim.com társkereső oldalra, adatlapján az volt olvasható, hogy szabadidejét a Korán megtanulásával és a vallás tanulmányozásával tölti. Azt írta, olyan nőt keres, aki nagyon komolyan veszi vallását, tökéletesíti magát benne és másokat is erre buzdít.

A testvérek között mindazonáltal a külön töltött évek során sem szakadt meg a kapcsolat, Raheel Rizwan későbbi esküvőjén is részt vett. A vendégek elmondása szerint a kisebbik fiúnak tetszett bátyja laza stílusa a vendégekkel szemben, noha ő nem sokat beszélt és elég visszahúzódón viselkedett.

David Chesley ügyvéd hétfőn a CNN-nek nyilatkozva azt mondta, Raheel nagyon dühös öccsére, szomorú és összetörte a gyász.

David Bodwich, az FBI Los Angeles-i irodájának vezetője a nyomozás állásáról beszámolva elmondta, hogy Tashfeen Malik és Syed Rizwan Farook egy jó ideje lőgyakorlatra járt. Annak a lőtérnek a vezetője, ahova Rizwan Farook járt, úgy nyilatkozott, hogy semmi különöset nem látott a férfi viselkedésében, igaz, nem is beszélt vele soha. Legutóbb néhány nappal a merénylet előtt jártak ott.

„(A nyomozás során) megtudtuk, hogy mindketten radikalizálódtak, és ez már jóval ezelőtt történt” – mondta Bowdich. Hozzátette: még keresik a választ arra, hogy „miért, ki által és mikor” kerültek radikális befolyás alá az elkövetők.

A támadások férfi résztvevőjének munkatársai egy évvel ezelőtt részt vettek egy olyan képzésben – éppen a merénylet színhelyéül szolgáló konferenciateremben –, amely egy esetleges fegyveres terrortámadással szembeni védekezésre készítette fel a megyei egészségügyi szolgálat dolgozóit. Azt egyelőre nem tudják a nyomozók, hogy Syed Rizwan Farook is részt vett-e a szóban forgó képzésben 2014 végén.

A múlt szerdai támadás túlélői elmondták, hogy kollégáik éppen azt tették a gyilkos pár lövéseinek hatására a teremben, amit tanultak az ezzel kapcsolatos tanfolyamon: megpróbáltak elbújni az asztalok alatt, és csendben maradni, hogy elkerüljék a támadók figyelmét. Corwin Porter, az intézmény igazgatóhelyettese azt mondta, hogy sajnos az asztalok vagy bármi más nem sok védelmet nyújtottak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez