Szelfiztek a titkos rituálén – kiakadtak a varázslók

A dél-afrikai xhoszáknál a férfivá avatás a körülmetélésen kívül mindenféle – elméletben titkos – beavatási rítusokkal jár. De huszonegyedik században semmi sem maradhat titokban .

A Kelet-Fokföldön többségben élő xhoszák közt máig él a ferfivá avatás rítusa. Amit Európában ma már az érettségivel (esetleg egy jó alapos berúgással) elintézünk, ott kimunkált titkos rituálé, amelyet a alkott településtől távol, a hegyekben végeznek. Beszélni róla nem szabad, ahogy mondják, “ami a hegyen van, az ott is marad”. Bár a alkosság jelen tős része – elméletben – keresztény ,de közülük is sokan  küldik ma is fel gyermekeiket a hegyekbe, hogy ott a hagyományos törzsi varázslók avassák be őket a hagyományokba.   A   fiatalember “meghal”  (ezért festik fehérre), majd újjászületik, közben számos fizikai próbán is keresztül kell mennie.

Dél-Afrika ugyanakkor a kontinens legfejlettebb állama, ahol gyakorlatilag mindenkinek van mobilja, és van lefedettség, sőt 3g is. Így csak idő kérdése volt, mikor lesz trend a xhosza fiatalok közt a beavatásos szelfi. Most lett az. A helyi varázslók, törzsi vezetők, akik a xhosza hagyományok felett őrködnek megkongatták a vészharangot – veszélyben a törzs titkos tanítása. Azt követelik Kelet-Fokföld rendőrségétől, hogy tiltsa be a mobilhasználatot a beavatási rendezvényeken.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez