Mit csináljunk a hazatérő dzsihadistákkal?

Európának módot kell találnia arra, hogy a Szíriából visszatérő dzsihadistákat visszafogadja a társadalomba, mert nem lehet mindnyájukat egyszerűen bebörtönözni – mondta pénteken egy biztonságpolitikai konferencián Gilles de Kerchove, az Európai Unió terrorizmusellenes koordinátora.

A belga uniós tisztviselő háromezerre becsülte azoknak az uniós állampolgároknak a számát, akik Szíriába mentek, hogy a szélsőségesek soraiban harcoljanak. Figyelmeztetett, hogy a nyugati társadalmaknak több száz ilyen radikalizált fiatal visszafogadására, reintegrációjára kell felkészülnie.

„Nagyon fontos, hogy kapjanak valamilyen alternatívát a börtön helyett” – hangsúlyozta Kerchove.

A terrorizmusellenes uniós koordinátor kitért arra is, hogy jogilag nagyon nehéz bizonyítani, hogy valaki az Iszlám Állam nevű terrorszervezet oldalán harcolt, az unió pedig digitális eszközöket, bizonyítékokat is felhasznál, hogy azonosítani lehessen a dzsihadistákat.

Inkább meg kellene előzni a radikalizálódást

„Hogy bizonyítani lehessen, hogy valaki az Iszlám Állam soraiban harcolt Szíriában, ahhoz hozzá kell férni a levelezéséhez, a Facebook-fiókjához vagy a WhatsAppon küldött üzeneteihez” – ismertette Gilles de Kerchove, hozzátéve, hogy ezek az információk sokszor amerikai szervereken vannak, és hónapokig tart, mire hozzájuk lehet férni.

Emellett Kerchove azt szorgalmazta, hogy az európai államok tegyenek többet a radikalizálódás megelőzése érdekében. Példaként azt az amerikai programot hozta fel, melynek keretében egymillió amerikai diák lépett kapcsolatba egymillió arab fiatallal, s bár eleinte tartózkodóak voltak, pár hét alatt felfedezték, mennyi közös van bennük.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez