Mi a közös az ősemberben és az orosz férfiakban?

Erősen problémás a kisfiúk férfivá nevelése Oroszországban – hangsúlyozza a moszkvai Férfiasság iskolája két fiatal vezetője. Hogy milyen is az ideális férfi a 21. század elején, arról egészen vaskalapos, mondhatni kőkorszaki elképzeléseik vannak.

Ruszlan Goncsarov és Roman Ovcsinnyikov 25 és 24 évesek, simára borotváltak, öltönyt viselnek, és ők alapították a Férfiasság Iskoláját Moszkvában. A Moscow Times látogatott el intézményük egyik esti kurzusára, ahol a tanárokat tizenéves fiúk és középkorú édesanyák hallgatják.

Kivételként az 52 éves Oleg Csagin is jelen van, aki szerint Oroszországban a fiúkból „lányokat nevelnek a nők.” Ideális manipulátorok az anyák, állandóan kényeztetik fiaikat – folytatja lesújtó véleményét az apa, akinek egy 13 éves fia van.

Ezzel egyetért a két alapító is, akik a 25 milliós II. világháborús veszteségben látják a probléma gyökerét. Szerintük az orosz társadalomban akkor megcsúszott nemi arányok még ma is éreztetik negatív hatásukat. Rengeteg nő neveli egyedül a gyermekét, és az iskolai tanárok 95 százaléka is nő.

Ezekkel az állításokkal nagyon nem is vitatkozik senki, a Férfiasság Iskolája által ajánlott megoldással viszont már annál inkább. Ők ugyanis a hagyományos, meglehetősen konzervatív modellt tartják a kizárólagosan elfogadhatónak. Szerintük a kőkorszaki példához kellene visszatérni, amikor a férfi levadászta a mamutot, a felesége pedig engedelmesen elkészítette azt.

A patriarchális társadalmi berendezkedést sokan támogatják Oroszországban – legalábbis ez derül ki az állami Oroszországi Társadalmi Véleménykutató Központ (VCIOM) egyik idei felméréséből. A megkérdezettek 42 százaléka szerint nagyon hasznos a katonai szolgálat, mert ott férfiasságra és felelősségre nevelik a fiatalokat.

Mit jelent a férfiak felelősségvállalása egy orosz kapcsolatban? Az tény, hogy sokszor egészen hülyét csinálnak magukból a barátnőik ridiküljét cipelő orosz férfiak, a kabátot is felsegítik, az ajtót is kinyitják, és az éttermi számlát is kifizetik. Ugyanakkor a nyaralási célpont kiválasztásakor és az autóvásárláskor már kevés esetben a nőé az utolsó szó, ha egyáltalán meghallgatják – nyilatkozta a 33 éves Aliszja.

A férfidominancia negatívumaira a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) egyik idei vizsgálata derít némi fényt. Megállapították, hogy Oroszországban a férfiak körében jóval több az alkoholista, ezzel pedig szorosan összefügg a családon belüli erőszak.

Az országban történő erőszakos bűncselekmények körülbelül 40 százaléka a háztartásokban zajlik – állapította meg egy 2012-es statisztika. A meglehetősen hiányos adatok szerint mintegy 36.000 orosz nő szenved a családon belüli erőszaktól nap mint nap. Az adatokat azonban torzítja, hogy sok bántalmazást egyszerűen nem annak vesznek, illetve sokszor a feljelentés meg sem történik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez