Gyerekeket használnak ágyútölteléknek Dél-Szudánban

A két éve kirobbant polgárháborúban legkevesebb 16 ezer kiskorú szolgál különböző fegyveres csoportokban Dél-Szudánban. Többségüket ágyútölteléknek és élő pajzsnak használják felnőtt harcostársaik, parancsnokaik, akiket a Human Rights Watch (HRW) mindenképpen bíróság elé szeretne állítani.

Továbbra is rengeteg kisgyermek van fegyverben Dél-Szudánban, a világ legfiatalabb államában, ahol a szemben álló felek erőszakkal toborozták és kényszerítették őket arra, hogy harcoljanak – közölte a HRW.

Dél-Szudánban 2013 decemberében robbant ki a polgárháború, Azóta több fegyverszünettel, béketárgyalással és szerződéssel próbáltak véget vetni a harcoknak, de nem sok sikerrel. A szemben álló felek ugyanis folyamatosan megsértik a békemegállapodásban foglalt feltételeket.

A HRW jelezte, hogy továbbra is kiskorúakat ragadnak el családjaiktól, de gyakran előfordul az is, hogy az árva gyerekek jelentkeznek katonának, bízva abban, hogy megóvják őket. Azokat a gyerekeket, akik ellenállnak, több napig elzárják, megverik és megalázzák, amig „be nem törnek”. Utána a frontvonalra küldik őket, ahol a harcoló csapatoknak kell lőszert és egyéb utánpótlás biztosítaniuk. De gyakran előfordul az is, hogy gyerekkatonákat küldenek az első vonalba harcolni, „golyófogónak”.

A dél-szudáni kormány közölte: támogatja a HRW törekvését, hogy felelőségre vonják a gyerekkatonákat foglalkoztató milíciákat. Philip Aguer, a dél-szudáni fegyveres erők parancsnoka pedig jelezte, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy felkutassák és leszereljék a kiskorúakat. A HRW szerint azonban a kormány oldalán több olyan hadúr is harcol, akik köztudottan kiskorúakat küldenek a frontvonalba, ilyen például David Yau Yau, a rettegtet Yau Yau milícia vezetője.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez