Modernizálják az orosz légierő varjúit

Még az idén elkezdődnek a tesztelések az orosz légierő egyik ikonikus csatarepülőjének modernizálására, amelyek már több mint 30 éve álnak szolgálatba, de még mindig hatékony és ütőképes eszközöknek bizonyulnak. Ezt a jelenleg is zajló szíriai konfliktus is bebizonyította, ahol az oroszok rendre bevetik a Szu-25-ösőket.

A Szu-25 Gracs (oroszul varjú) 1981 óta van szolgálatban. Azóta számos háborúban részt vett már, köztük Afganisztánban, Grúziában és jelenleg Szíriában. A csatarepülőgépet 30 év során számtalanszor modernizálták és fejlesztették, hogy megfeleljen a kor és a modern hadviselés kihívásainak, illetve követelményeinek. Az orosz vezetés  most megint úgy döntött, hogy a varjakat nem küldi nyugdíjba, hanem továbbra is hadrendben tartja őket. A csatarepülőgép nagy előnye ugyanis, hogy olcsó a karbantartása, könnyű javítani, egyszerű és megbízható szerkezet, emellett szinte bárhol képes fel-  és leszállni. Ilyen típusú csatarepülőgépből pedig nem sok van a világon. Bár az igaz, hogy műszakilag nem tartoznak a világ élvonalához és képességei az idő múlásával csak korlátozottabbá váltak. Az oroszok pont ezen szeretnének változtatni, ezért két modernizált prototípus (Szu-25SM3) tesztelését még az idén elkezdik, hogy mielőbb modernizálni lehessen a többi Szu-25-őst.

A Szu-25SM3-asok új navigációs és célzóberendezést kaptak. Emellett színes multifunkcionális kijelzőtt is beépítettek a fülkébe. Éjszakai repülésekre is felkészítették, ami korábban nagy hátránya volt. Emellett képessé tették a gép számára azt is, hogy lézer, műhold és videóirányítású rakétákat is kilőjön, célba juttasson. Komoly előnyt jelent az is, hogy levegő-levegő rakétákkal is felelhet majd szerelni, ami önvédelmi szempontból sokat számít a veterán csatarepülőgépnek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez