Amikor a menyasszony 12 éves, a vőlegény meg sokszor annyi

A KAFA (Kefaya, vagyis Elég) nevű civilszervezetnek Libanonban sok mindenből van elege, egyebek mellett a gyerekházasságokból is. Most újabb kampányba fogott.

Idilli kép a tengerparton. A menyasszony talpig hófehérben, a vőlegény segít elrendezni a fátylat-virágot, miközben a fotós szorgosan állítgatja be a pózokat, és kattintgatja a gépét. Egy másik kamera meg a sétányon járkálók reakcióit rögzíti.

A menyasszony ugyanis 12 éves, a vőlegény középkorú. A jelenet pedig megrendezett, az aktivisták kampányának része. De ezt a sétálók nem tudják. Egy részük szemrebbenés nélkül folytatja az útját, többen gratulálnak is. Másoknak tágra nyílik a szemük, de a véleményüket megtartják maguknak. Megint mások viszont nem.

Az egyik nő például tudni akarja, hogy hol vannak a kislány szülei, és kiabál: “12 éves! Futottam itt a parton, de lefagyott a lábam, amikor megláttam.”

Mire valaki megjegyzi: “a törvény megengedi”.

A Közel-Kelet sok országában ma is létezik a gyerekházasság, és ez sokakat aggaszt.

Jemenben talán a legdurvább a dolog, ott gyereklányok gyakran mennek férjhez náluk sokkal-sokkal idősebb férfiakhoz. Akár 70-80 évesekhez is, jóllehet nemrégiben törvényt hoztak arról, hogy 18 év az alsó korhatár a házasságkötéshez. A Human Rights Watch adatai szerint azonban a jemeni lányok 52 százaléka 15 éves kora előtt lesz asszony. Némelyikük 8 évesen. Arról, hogy miként mentettek meg emberi jogi aktivisták a házasságtól egy 12 éves lányt, ITT írtunk.

De máshol, például Egyiptomban sem ritka a gyerekházasság, pedig ott is legalább 18-nak kellene lenni ehhez a törvény szerint.

2014-ben az ENSZ Közgyűlése határozatban szólította fel a tagállamokat, hogy vessenek véget ennek a gyakorlatnak. A világszervezet adatai szerint évente 15 millió lányt adnak férjhez kiskorúként szerte a világon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez