Mit tesz a címlapra a Charlie Hebdo az évfordulón?

A címlapján egy istent jelképező, oldalán gépkarabélyt viselő és vérfoltokkal borított szakállas idős emberrel és “a gyilkos még mindig szökésben” felirattal jelenik meg a francia Charlie Hebdo francia szatirikus magazin szerdán, a lap szerkesztősége elleni terrortámadás évfordulóján.

Az évfordulóra készített különszám címlaprajzát hétfőn mutatták be a készítők. A 32 oldalas lapszámban Laurent Sourisseau lapigazgató vezércikkében ír a 2015. január 7-i támadás átéléséről, s úgy fogalmaz, hogy az iszlám és más vallások fanatikus követői el akarták pusztítani a szekuláris magazint, amiért az “nevetni mert a vallásosokon”. Ugyanakkor azt is leszögezi, hogy a Charlie Hebdo életben marad, mert “soha nem akartuk még ennyire bezúzni azok arcát, akik a halálunkról álmodtak”.

Abdallah Zekri, a muzulmán vallás francia tanácsának felügyelete alá tartozó iszlámellenes cselekmények megfigyelő központjának elnöke a BFM tévécsatornának hétfőn úgy nyilatkozott, hogy szerinte az írás “erőszakos hangvételű és nagyon sértő a vallásra nézve”.

A lapszám további írásaiban bírálják többek között a fejkendőt viselő és a tantermekben nyíltan imádkozó tanulókat, az ellenkező neműektől való orvosi ellátást vallási okokból elutasítókat és – a lap elleni, illetve a novemberi párizsi terrortámadások kapcsán – a francia titkosszolgálatokat is. Az írások mellett számos obszcén és a különböző vallásokat kifigurázó karikatúra lesz a különkiadásban, amely egymillió példányban fog megjelenni.

Január 7-én lesz egy éve, hogy egy iszlamista szélsőséges testvérpár 12 embert mészárolt le Párizsban a Charlie Hebdo székházánál. A támadókkal hajtóvadászat során végeztek. Másnap, január 8-án egy, az előző napi tettesekkel kapcsolatban álló iszlamista férfi lelőtt egy fegyvertelen rendőrnőt, majd egy kóser élelmiszerboltban négy embert gyilkolt meg, mielőtt a rendőrség vele is végzett. A szélsőségesek arra hivatkozva támadták meg a lapot, hogy az Mohamed prófétáról közölt karikatúrákat.

A lapnak a támadássorozat után kiadott első száma, amelyben az áldozatokat sirató Mohamed próféta karikatúrája is szerepelt, többszöri utánnyomással közel 8 millió példányban jelent meg. Az előfizetők száma a merénylet után több mint 200 ezerre nőtt, holott korábban hetente csak nagyjából 30 ezren vásárolták meg az újságot.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez