Itt láthatod a világ legnagyobb szőnyegét

Elnyomás, fura nevű diktátor és lovak – legtöbbünknek ez jut eszünkbe Türkmenisztánról. Pedig a közép-ázsiai állam jóval több ennél. Kevéssé ismert érdekességek következnek.

Széles körben ismert a tény, hogy Türkmenisztáné a világ negyedik legnagyobb gázkészlete. Ennek ellenére a társadalom több mint fele él a létminimum alatt – ezt is tudjuk. Mégis a 15 éven felüli lakosság 99,6 százaléka írástudó. Ezzel az adattal világelső az ország.

t3

Ugyanakkor az internetet csak körülbelül 80.400-an használják. Ők a társadalom alig több mint 1,5 százakét adják. Emiatt a szabad internet-hozzáférés szempontjából Türkmenisztán a tizedik legutolsó a világon.

Az írásbeliség másik érdekessége, hogy a türkmén ábécén négyszer is változtattak az elmúlt évszázadban. Az arab írásmódot 1929-ig használták, amikor latinra cserélték azt. Viszont hamarosan jött az új váltás, a cirill betűk 1938-ban. Egészen a rendszerváltásig, 1991-ig kitartottak, amikor egy új latin ábécét vezettek be helyette.

A gáz mellett a gyapot az egyik legfontosabb nyersanyaga Türkmenisztánnak. A közép-ázsiai állam a világ 9. legnagyobb pamuttermelője. Emiatt és a történelmi okok miatt érthetően alakult ki a szőnyegszövés hagyománya. Az elmúlt háromszáz év legszebb darabjait múzeumban őrzik. Ráadásul az egyik a Guinness rekordok könyvébe is bekerült a világ legnagyobb (313 négyzetméter) kézzel készített szőnyegeként.

t2

Türkmenisztán területének 70 százalékát egy sivatag, a Kara-kum foglalja el. A mintegy 350.000 négyzetkilométer kiterjedésű terület több történelmi emléket is rejt. Ezek közül az egyik leghíresebb Merv városa, amelyet a legenda szerint Nagy Sándor alapított. Legvirágzóbb időszakát azonban a 12. századra, a szeldzsuk törökök uralma idejére teszik. Akkori lakosságát 200.000-re becsülik, amivel az egyik legnépesebbnek számított a világon. Hanyatlani a mongol törzsek 1221-es fosztogatása után kezdett.

Képek: Wikipedia

(Visited 15 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez