Megalakult Líbiában az egységkormány

Bejelentette a líbiai egységkormány megalakítását az ENSZ rendezési terve alapján Tuniszban működő líbiai elnöki tanács kedden.

Az elnöki tanács 32 minisztert nevezett ki. A miniszterek kinevezésének határideje eredetileg két nappal korábban volt, de a testület keddre halasztotta ezt, mert értesülése szerint vita volt a miniszteri posztok elosztása körül a különböző líbiai hatalmi tényezők között.

A tanácsba mindkét rivális líbiai parlament, valamint más hatalmi csoportok is delegáltak tagokat. A tanács kilenc tagja közül csak hét írta alá az egységkormány megalakításáról szóló megállapodást, tükrözve azt, hogy annak mindkét parlamentben vannak ellenzői. A bírálók szerint a terv nem képviseli egyenlően az ország különböző csoportjait és frakcióit.

Egyelőre nem tudni, hogy mikor lép hivatalba az egységkormány és hol lesz a székhelye.

Líbiában azután alakultak ki kaotikus állapotok, hogy az “arab tavasz” hatására 2011-ben megdöntötték Moammer Kadhafi diktátor hatalmát. Több fegyveres csoport küzdött az ország ellenőrzéséért, és Líbia egy kisebb részén megvetette lábát az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet is. Az országban 2014 óta két kormány és két rivális parlament működött, az egyik – a nemzetközileg elismert – a keleti Tobrukban, a másik, az iszlamisták irányítása alatt álló Általános Nemzeti Kongresszus (CGN) Tripoliban.

A nyugati országok abban bíznak, hogy az új kormány képes lesz megteremteni a stabilitást és szembe szállni az IÁ jelentette fenyegetéssel.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez