Kabul egyik legforgalmasabb útján robbantottak a tálibok

Robbanás rázta meg hétfőn Kabul belvárosát: egy öngyilkos merénylő egy rendőrségi épületnél repítette magát a levegőbe, a terrortámadásnak legalább tíz halálos áldozata és húsz sebesültje van.

Adzsub Zalangi afgán belügyminiszter-helyettes Twitter-üzenetében közölte, hogy az áldozatok többsége civil. Nadzsib Danis belügyi szóvivő elmondta, hogy a merénylő a Kabul nyugati részén található afgán nemzeti polgárőrség (ANCOP) kapujában robbantotta fel magát kora délután. Az épület előtt vezető út az egyik legforgalmasabb a fővárosban.

A robbantás idején a Kabulban villámlátogatáson lévő – és elsősorban a rendkívüli mértékben megnövekedett számú afgán menedékkérők ügyében egyeztető – Thomas de Maiziere német belügyminiszter a detonáció helyszínétől néhány kilométerre lévő német nagykövetségen tartózkodott. A miniszter az elutasított afgán menedékkérők mielőbbi hazatérését szorgalmazza, és ennek érdekében pénzügyi ösztönzőket is elképzelhetőnek tart.

A támadást órákkal később a tálibok vállalták magukra. A tálib felkelők az utóbbi időben több hasonló öngyilkos merényletet is elkövettek, miközben az afgán kormány megbékélésre törekszik velük. A merényletet egy Kunduz tartományból származó férfi hajtotta végre – derült ki a tálibok szóvivőjének közleményéből, amely szerint a támadó “vértanúhalálra vágyott”.

A szélsőségesek mással is megkeserítik az afgán főváros lakóinak életét. Az afganisztáni villamosenergia-hálózat egyik csomópontja ellen múlt héten elkövetett támadásuk miatt Kabulban mindössze napi hat órán át van áram, az áramszolgáltatás helyreállítását célzó munkálatok pedig a rossz időjárás, valamint a szélsőségesek tevékenysége miatt nem haladnak – közölte hétfőn a nemzeti áramszolgáltató egyik illetékese. Az északkelet-afganisztáni Baglán tartományban végrehajtott támadás miatt leállt az áramszállítás Üzbegisztánból, amely a főváros villamosáram-szükségletének nagyjából a felét fedezi. Az afganisztáni áramszolgáltató illetékese elmondta, hogy a javítással megbízott szakemberek nem tudnak a javítandó távvezetékoszlop közelébe férkőzni, mert a területet elaknásították a szélsőségesek. A hatóságok ráadásul további támadásokra számítanak. Az illetékes beszámolója szerint a köd és a rossz időjárás is nehezíti a munkálatokat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez