Öngyilkos támadás NATO-katonák ellen Kabulban

Az akárcsak korábban, most is a tálibok követték el a merényletet, amiben egy civil meghalt, és legalább 13-an megsebesültek. A sebesültek között három nő van.

Zabihulla Mudzsahid, a tálibok szóvivője nyilatkozatban vállalta az iszlamista szélsőségesek felelősségét a támadásért. Állítása szerint céljuk a külföldi erők katonai konvoja volt. Egy szemtanú azt mondta, hogy az öngyilkos merénylő a NATO vezette csapatok katonai konvoja mellett robbantotta fel gépkocsiját a repülőtér bejáratánál. Egy rendőr viszont azt mondta, hogy az öngyilkos merénylő odament az egyik fehér kisteherautóhoz, és működésbe hozta a testére erősített pokolgépet. Több autóban és a környékbeli épületekben is károk keletkeztek. Sűrű fekete füst gomolygott a robbantás helyszínén. Afgán katonák lezárták a környéket.

A kabuli rendőrség vezetője úgy fogalmazott: a támadás célja az volt, hogy félelmet keltsenek az afgán lakosság körében. Kabuli biztonsági tanácsadók pedig úgy vélik, hogy az amerikai erők egyik támaszpontja ellen irányulhatott a támadás.

Afganisztánban a biztonsági helyzet továbbra is bizonytalan. December 21-én egy motorkerékpáros támadó merényletet követett el egy amerikai-afgán közös katonai járőr ellen a bagrami légitámaszpont közelében, és hat amerikai katona meghalt. A hónap közepén tálib támadók megrohamozták az ország déli részén lévő kandahári repülőteret, és megöltek mintegy félszáz civilt, rendőrt és biztonsági őrt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez