Városvédelem a 21. században – városfal és vizesárok

A fal mellett árkot is ásnak az iraki főváros köré, hogy megakadályozzák a terrortámadásokat, illetve kiváltsák a városon belüli ellenőrzőpontok jelentős részét.

Az iraki belügyminisztérium szóvivője, Szaad Maan elmondása szerint a fal mintegy 100 kilométer hosszan fog húzódni Bagdad északi és északnyugati része körül, a belvárostól 30 kilométerre. A fal három méter magas lesz, az árok mélységéről és szélességéről nem árult el adatokat.

A belügyminisztérium szerint a külső fal megépítésével hat hónapon belül felére csökkenthetik a városon belül felállított ellenőrzőpontok számát. Ezzel több ezer, az ellenőrzőpontokon szolgáló katonát és rendőrt csoportosíthatnának át máshová, valamint a forgalom is felgyorsulna.

Bagdadban a 2003-as amerikai katonai beavatkozás óta számos falat emeltek biztonsági okokból. A fontosabb állami épületek és a külföldi nagykövetségek például egy jelenleg is fallal elzárt városrészben találhatók, de több más negyedet is fal vesz körül. A belügyi szóvivő közlése szerint az újonnan építendő falat javarészt a város más pontjairól elszállított betonelemekből fogják összerakni.

Az iraki fővárosban mindennaposan a terrortámadások, az ENSZ adatai szerint idén januárban 299 civil vesztette életét és 785 sebesült meg robbantásokban és lövöldözésekben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez