Embargó után: személyesen szerez üzletet Teheránban a Siemens vezére

A német cégtömörülés (is) mindent megtesz azért, hogy iráni megrendelésekhez és befektetésekhez jusson: elnök-vezérigazgatója ma az olajipari miniszterrel és a kormány más képviselőivel tárgyalt Theránban.

“Ott akarjuk folytatni, ahol abbahagytuk” – idézi a Siemens közleményét a Reuters.  A német cég már 1868 óta jelen van Iránban, különösen az energiaszektorban és a vasúti közlekedésben, illetve szállításban. Most pedig saját szavai szerint “nagy, elfojtott és az embargó feloldásával felszínre törő” keresletet lát a saját termékei iránt.

A Siemens az embargó miatt 2010 óta nem kötött üzletet Iránnal, de idén januárban már aláírt egy 1,5 milliárd eurós szerződést arról, hogy fejleszti az ország vasúti infrastruktúráját, vasúti kocsikat szállít, pályát épít.  “Soha nem hagytuk el Iránt, a nehéz időkben is kitartottunk az elkötelezettségünk mellett, a nemzetközi játékszabályok figyelembe vételével. Most pedig növeljük az erőfeszítéseinket ennek a hosszú hagyománynak a folytatására”.

Az iráni olajipari miniszter, Bijan Zanganeh arról beszélt a német cégcsoport vezérével, Joe Kaeserrel folytatott tárgyalása után, hogy a Siemens azt ígérte: felgyorsítja a gázkitermeléshez szükséges komresszorok és turbinák szállítását. “Iránnak több földgázt kell kitermelnie, és ehhez fúróberendezésekre és kompresszorokra van szüksége, a Siemens pedig jó partner lehet ehhez” – mondta a miniszter tárcája hírügynökségének, a Shanának. Hozzátette, hogy a Siemens bármely iráni céggel alakíthat vegyesvállalatot, és exportálhat beredenzéseket a térségbeli piacokra Siemens márkanév alatt. Hogy konkrétan mely iráni vállalatokra esett vagy esik a választás, arról egyelőre nem beszélnek a német cégnél.

Irán alatt húzódik a világ egyik legnagyobb gázmezője. A Siemens fő riválisától, a General Electric-től is mostanában járt az olaj- és gázüzletág igazgatója Teheránban.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez