New York Times – a ráknál is rosszabbak a muszlimok

Bár ezt konkrétan nem hozta le az amerikai napilap, egy kutatás azt mutatja, hogy az elmúlt évek statisztikáit nézve így vélekedik a New York Times.

A kutatók összesen 2,6 millió nyomtatott és online szalagcímet vizsgáltak 1990 és 2014 között, melyek a New York Times hasábjain jelentek meg. Ezeket aztán pozitív, neutrális és negatív kategóriákba szedték.

A vizsgálat megmutatta: az iszlámot említők 57%-a ütött meg negatív hangot a témával kapcsolatban, míg a rákról írt cikkek címei közül csupán 34%.

“Amikor elkezdtük kutatni a témát, sejtettük, hogy az egyik legnegatívabban bemutatott téma az iszlám lesz” – mondta el a vizsgálat társszerzője, Usaid Siddiqui. “Ami viszont tényleg meglepett minket, az volt, hogy egy olyan végtelenül negatív dolognál is rosszabb fényben mutatják be, mint a rák.”

Ráadásul az is kiderült a vizsgálat közben, hogy a trend egyre erősebb. Míg 2009-ben 35% volt a negatív tartalmú cím, úgy ez 68%-ra emelkedett 2015-re.

A szerzők tisztázták: nem céljuk azzal gyanúsítani a New York Times-t, hogy direkt írnak negatívan az iszlámról és a muszlimokról, csupán szeretnék felhívni a figyelmet a jelenségre.

“Ez a fajta nyelvezet és szóhasználat azt erősíti az emberekben, hogy az iszlám és követői felelősek a szélsőségesek cselekedeteiért” – olvasható a kutatásban.

A szerzők azt javasolták, hogy foglalkoztassanak még több muszlim munkatársat a napilapnál, hogy visszaszorítsák az elfogult anyagok tömeges megjelenését.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez