Miért ölik a koreaiakat a Fülöp-szigeteken?

Talán kevesen tudnak róla, de sok dél-koreai él a Fülöp-szigeteken, vagy utazik oda. Valamiért azonban nem látják őket szívesen, sőt gyakran meg is ölik őket – írja a Korea Times.

A dél-koreai kormány már többször igyekezett kezelni a helyzetet, még finanszírozta is a manilai rendőrség munkáját, hogy csökkenjen a koreaiakkal szembeni magas bűnözési ráta. Nem járt sikerrel. Azóta több kezdeményezés is indult a probléma megoldására, de úgy tűnik, a helyzet egyre rosszabb.

A számok egyébként elképesztőek. Harmincnégy koreait öltek meg 2013 óta a trópusi országban, mely egyre népszerűbb a nyugdíjasok körében. Még megdöbbentőbb, hogy 18 esetben egy gyanúsított sem került rendőrkézre. Csak az elmúlt évben 34 koreai lett erőszak áldozata a tengeren túl, ebből 11-et a Fülöp-szigeteken ért a szomorú vég. Az országban csaknem 85 ezer dél-koreai él, és több mint 1 millió látogat turistaként oda egy évben.

Úgy tűnik, több oka lehet annak, hogy a koreaiak különösen nagy veszélynek vannak kitéve. Mindenekelőtt a Fülöp-szigetek egy olyan ország, ahol a törvényeket nemigen tartják be, könnyen hozzá lehet jutni illegálisan lőfegyverhez, és sok ember ad bérbe fegyvert, hogy keressen egy kis pénzt – veti fel a Korea Times.

A koreai nyelvű lap, a Joongang Ilbo szerint a legtöbb esetben lőfegyver végzett a koreaiakkal az országban. Tavaly decemberben például négy fegyveres lőtt agyon egy dél-koreait Manilában.

A másik érdekesség a dologban, hogy az áldozatok nem voltak turisták. Ez tehát azt is jelentheti, hogy azok a koreaiak, akik úgy gondolják: szívesen élnék le még hátralévő éveiket a Fülöp-szigeteken, és összegyűjtött pénzüket ott költenék el, nem teljesen veszik figyelembe, hogy ez mit vonz magával. Például azt, hogy akaratlanul is felkeltik a helyi bűnözők figyelmét. Egyes feltételezések szerint még az is közrejátszik, hogy a koreaiak lenézik a délkelet-ázsiaiakat. Bár pontosan nem derült ki, miért, de egy koreainak dolgozó szobalány például halálra szúrta munkaadóját, egy egyetemi tanárt.

Jelenleg a koreai rendőrség segíti a Fülöp-szigetek rendőrségét, ám ez rövid távú megoldás, ugyanis a szigeteken nagy hiány van rendőrből, és magas a korrupció. Egy másik megoldási javaslat szerint a probléma kezelését már Koreában kell elkezdeni, hogy azok, akik a Fülöp-szigetekre költöznek, tudják, mire számíthatnak. Ennél is fontosabb, hogy tiszteletben tartsák a helyi szokásokat és embereket, ha nem akarják saját kárukon megtanulni a leckét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez