Ilyen volt a HTCC Afrika Expo 2016

A Hungexpón már ötödik alkalommal rendezték meg a HTCC Afrika Expo és Vásárt. Az Afrika világát bemutató standok az Utazás kiállítás területén belül sajátos világot alkottak, a programokra nagyon sokan voltak kíváncsiak.

A HTCC Afrika Expo többféle módon igyekezett ámulatba ejteni az Utazás kiállítás látogatóit. A programok nemcsak tájékoztatni igyekeztek a potenciális utazókat, de műsorokkal, kiállítókkal és termékekkel be is mutatták a kontinens egzotikus világát. A HTCC, a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központok a 2016-os Afrika Expo névszponzora. A négynapos kiállítást és programsorozatot Balogh Sándor, a HTCC és a Magyar Afrika Társaság elnöke nyitotta meg, majd  „Kereskedelmi lehetőségek Afrikában” címmel tartottak konferenciát.

Balogh Sándor, a Magyar Afrika Társaság elnöke megnyitja a HTCC Afrika Expót.
Balogh Sándor, a Magyar Afrika Társaság elnöke megnyitja a HTCC Afrika Expót.

A magyar kormány fontos partnerként tekint Afrikára, ahol számos lehetőséggel várják a külföldi befektetőket, köztük a magyar cégeket – mondta Czepek Gábor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közigazgatási államtitkára.

A konferencián Szatmári Ákosnak, a HTTC üzletfejlesztési igazgatójának beszéde után Lizeth Satumbo Pena angolai nagykövetasszony az afrikai országok és Magyarország kapcsolatáról beszélt. Kifejtette, hogy hazájában egyértelműen az idegenforgalomé a jövő, a turizmus pedig még annyira kihasználatlan náluk, hogy „felfedezésre váró igazi aranybánya”.

Negash Kibret, Etiópia nagykövete szerint az Afrika Expo kiváló alkalom arra, hogy elősegítse a két oldal üzleti lehetőségeinek kiterjesztését.

IMG-20160303-WA0022
Balogh Sándor, Samia Ilhem Ammar nagykövet asszony és Zoubeir Chaieb, a CATH, a Tunéziai-Magyar Üzleti Tanács társelnöke.

Az 5. HTCC Afrika Expón a számos kiállítónak és támogatónak köszönhetően a látogatók egyebek mellett szenegáli tánc- és dobshow-t láthattak, megismerhették a Globobook kiadó Afrikai tématikájú könyveit és azok íróit, sőt még Afrika legjobb zenéi is hallhatóak voltak.

SAMSUNG CSC

Nagy érdeklődés közepette mutatták be a Globobook Kiadó legújabb, Ebola – a szegénység vírusa című könyvét. Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságíró, a Globoport Média Holding Kft. cégcsoportjának főszerkesztője beszélgetett a könyv szerzőjével, Bucsky Péterrel. A nyugat-afrikai Ebola-járványról szóló könyvből megtudhatunk mindent a halálos vírusról, annak keletkezéséről, terjedéséről, és arról is, hogy milyen hatással volt a járvány az érintett afrikai országokra, illetve milyen szerepet töltöttek be a nemzetközi szervezetek a járvány idején. Erről bővebben ITT olvashatnak.

Dr. Kiss Róbert Richard és Bucsky Péter.
Dr. Kiss Róbert Richard és Bucsky Péter.

A tömegesen érkező látogatók, Afrika-rajongók nagy figyelemmel kísérték a HTCC Afrika Expo színpadán zajló eseményeket, bemutatókat, táncos előadásokat és filmvetítéseket.

Komoly sikerként értékelte a rendezvényt Balogh Sándor, a Magyar Afrika Társaság (AHU) és a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) elnöke is, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a nagyszabású esemény nemcsak kiállítás és vásár, hanem olyan találkozóhely is Afrika szerelmeseinek, ahol a kontinens számos országa képviselteti magát. Több nagykövetség is kivonult, hogy bemutassák országukat, kultúrájukat és nem utolsósorban termékeiket és cégeiket a magyar közönségnek.

Az Afrika Expo második napjára kilátogatókat táncos és zenés események fogadták a színpadon. A jó hangulatot fokozta Kiss Róbert Richard, aki a Diamond River Cast szépséges modelljeivel mutatta be páratlan hangszergyűjteményét. A bemutatót kvízjáték kísérte: a közönségnek ki kellett találnia, hogy mely hangszer melyik afrikai országból származik. A helyes választ egy Tropical magazinnal és egy palack ásványvízzel jutalmazták a szervezők. A népszerű Középsuli sorozat sztárjai is képviseltették magukat.

Egy afrikai hangszer.
Egy afrikai hangszer.

IMG_3226
A kiállítás második napján többször szó esett a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) tevékenységéről is, amely több kirendeltséget tart fenn az afrikai kontinensen, így Ugandában, Malawiban, Marokkóban és Ghánában.

Balogh Sándor, a HTCC-hálózat megálmodója és létrehozója külön felhívta a figyelmet arra is, hogy Afrika gazdaságilag rendkívül dinamikusan fejlődő kontinens, és nem kell sokat várni ahhoz, hogy hamarosan a világgazdaság motorjává váljon. „Afrika szerepe évről évre felértékelődik, köszönhetően folyamatosan bővülő felvásárlóerejének és nem utolsósorban páratlan ásványkincseinek, melyek igazán vonzóvá teszik ezt a földrészt a külföldi befektetők és üzletemberek számára.”

Az Utazás Kiállítás szombati napján egyik pillanatról a másikra egy divatbemutató közepébe kerültek az érdeklődök a HTCC Afrika Expón. Mindenki éppen tengernyi szórólappal a kezében sétálgatott a tömegben, amikor egyszercsak elindult a zene, és egy kifutó jött létre a nézelődőkből.

IMG_9193 IMG_9201 IMG_9204

Rövid előadásban mutatta be az érdeklődőknek Mészáros Edit főszerkesztő a Tropical magazint, melynek számait a helyszínen meg is lehetett vásárolni. A gyönyörű képekkel és érdekességekkel telepakolt kiadvány mindenkinek tartogat valamit. Akik még nem voltak a világ távoli részein, vele egy kicsit ott érezhetik magukat, de a tapasztalt utazó is olyan kalandokra és információra bukkanhat, melyekkel korábbi kirándulásai során nem találkozott.

IMG_9243

A Tropical magazin újítása, hogy most már kétnyelvű kiadványokat kínál, így eléri azokat a Magyarországon élő külföldieket is, akik érdeklődnek a téma iránt. A vasárnapi Tropical kvízen több mint 30 magazin talált gazdára.

Az Abdoul Camara szenegáli táncművész által bemutatott fergeteges táncshow után Szilasi Ildikó Hermina, az Afrika Expo főszervezője, az Utazz Afrikába Utazási Iroda ügyvezetője hangsúlyozta, hogy tisztán látszó jelei vannak annak, hogy a magyarok egyre inkább utat törnek Afrikában. Ezt mutatja az évről évre fejlődő, idén 13 afrikai ország képviseletében 26 kiállítóval büszkélkedő expo sikere.

SAMSUNG CSC

A rendezvény fő üzenete egybecseng Al Ghaoui Hesna, az V. HTCC Afrika Expo és Vásár közismert támogatójának hangsúlyos gondolatával, miszerint „alig jut figyelem arra a rengeteg pozitív dologra, az elképesztően sokszínű kultúrára és a komoly fejlődésre, ami jellemzi Afrikát.”

Hesna-3

A Középsuli sorozat sztárjai egy pódiumbeszélgetésen meséltek arról, milyen nagy élmény volt számukra csatlakozni a Magyar Afrika Társaság (AHU) és a Budapest-Bamako Rally adománygyűjtő akciójához.

barbi_bende

Bendének, a sorozat macsójának az egyik epizódban a büntetése az lett, hogy adományokat kellett gyűjtenie afrikai rászorulóknak. „Én ennek alapvetően szerepem szerint és ténylegesen is nagyon örültem, mert valóban jót cselekedhettem néhány szegény emberrel. Rengeteg ruhát, tartós élelmiszert gyűjtöttünk össze az iskolánkban, a K30-ban. Besegítettek a sorozat szereplői, a sorozat rendezője, ráadásul a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola diákjai és tanárai is.”

Az adományok nem csupán a sorozatban, hanem a valóságban is eljutottak Nyugat-Afrikába a Magyar Afrika Társaság (AHU) és a Budapest-Bamako Rally résztvevőinek jóvoltából. Amikor Bende bevitte az adományokat az AHU irodájába, megható kép fogadta: „Amikor beléptem abba a helységbe, ahol a rally által célba juttatandó adományokat gyűjtötték, már rengeteg dobozt láttam ott. Hihetetlen élmény volt, hogy ehhez a nagyszabású kezdeményezéshez csatlakozhattunk, hogy ennyi a segítőkész ember idehaza.”

„Kipakoltam a szekrényemet, és minden ruhámat, amit már egyáltalán nem, vagy csak ritkán hordok, odaadományoztam a rászorulóknak. Jobb helyen lesz náluk a holmi, mint a fiókom mélyén” – mondta Barbi, a sorozat másik szereplője.

IMG-20160303-WA0003

A négynapos rendezvény közösségi terére és az Utazás Kiállítás nagyszínpadára tervezett kulturális programok rengeteg élményt kínáltak. Celebek (Al Ghaoui Hesna, Kembe Sorel) és Magyarország legkedveltebb tinisorozatának, a Középsuli sorozat sztárjainak fellépése, a GloboBook Kiadó afrikai témájú kvízjátéka, Abdoul Camara szenegáli táncművész látványos dob- és tánc showja, könyvbemutatók, divatbemutató és afrikai kézműves foglalkozás tették még vonzóbbá a HTCC Afrika Expót.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez