Megtalálták a kutyafejű gyíkot

250 millió éve a mai Brazília déli térségében élt hüllőfaj megkövesedett maradványára bukkant egy nemzetközi kutatócsoport Rio Grande do Sul brazil szövetségi államban. Az azonosított, új fajnak a Teyujagua paradoxa nevet adták.

A pampai egyetem paleobiológiai laboratóriumának csoportja talált rá a koponyafosszíliára a Sao Francisco de Assis város közelében fekvő triász korabeli lelőhelyen. A Scientific Reports tudományos folyóiratban közzétett tanulmány szerint az új faj segít feltárni a dinoszauruszok, pterosaurusok, krokodilok és madarak megjelenéséhez vezető hüllőcsoport kezdeti fejlődését.

A Teyujagua név a guarani etnikum nyelvén vadgyíkot takar, mitológiájukban a Teyú Yaguá szörnyre utal, amelyet kutyafejű gyíkként ábrázoltak. A Teyujagua kövülete nagyon különbözik más, azonos korú fosszíliáktól. Testfelépítése egy primitív hüllő és a fejlettebb archosauriformes hüllőcsoport jellemzőit vegyíti. Utóbbihoz tartozik az összes kihalt dinoszaurusz és repülőgyík, valamint a mai madarak és krokodilok is.

Felfedezése azért fontos, mert éppen a 252 millió évvel ezelőtt bekövetkezett perm-triász kihalási esemény után élt. A kipusztulásban, amelyet valószínűleg a mai Oroszország keleti térségében zajló hatalmas és intenzív vulkánkitörések idéztek elő, valamennyi faj mintegy 90 százaléka eltűnt a Földről. A fosszília új információkkal szolgálhat róla, hogyan állt talpra és fejlődött a földi ökoszisztéma a kipusztulás után.

A Teyujagua apró, négylábú állat volt, mintegy 1,5 méteres testhosszal. Hátrahajló, fűrészes foga húsevőre utal. Orrlyukának elhelyezkedése a vízi, részben vízben élő állatokra jellemző, mint például napjaink krokodiljaira. Valószínűleg tavaknál, folyók mentén élt és kétéltűekre, gyíkokhoz hasonló kis testű hüllőkre vadászott.

“Amikor először megláttuk a terepen ezt a szép koponyát – még nagyrészt kőzettel körülvéve – azonnal tudtuk, hogy valami rendkívülit tartunk a kezünkben. A laboratóriumi vizsgálatok során minden várakozásunkat felülmúlta. Soha nem látott jellemzők kombinációját tárta elénk, ami a gerincesek egyik fontos csoportjának evolúciós fáján egyedülálló pozícióba helyezi – idézte Felipe Pinheirót, a pampai egyetem kutatóját a phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Richard Butler, a Birminghami Egyetem szakembere szerint a Teyujagua nagyon fontos felfedezés, “mert segít megismerni az archosauriformes csoport eredetét. A csoportot óriási változatosság jellemzi, a kolibritól és a krokodiltól kezdve a Tyrannosaurus rexig és Brachiosaurusig, sokféle fajt ölel fel.

Szavai szerint a Teyujagua az archosauriformes és a primitívebb hüllők között tátongó egyik hiátust tölti ki, segít megérteni, hogyan fejlődött ki az előbbiek koponyája.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez