Majmokkal védekezik az orosz hadügyminisztérium

Összesen 1,5 millió rubelért, azaz több mint hatmillió forintért vásárolna rézusz majmokat az orosz hadügyminisztérium – írja a TASZSZ hírügynökség. Vajon mi szükségük van ezekre az állatokra?

Öt darab ötévesnél nem öregebb, egészséges rézusz majmot venne április 15-ig a védelmi minisztérium 48. központi tudományos kutató intézete – olvasható az orosz állami beszerzések honlapján. Egy-egy példányért 298.000 rubelt (körülbelül 1,2 millió forint) fizetnének.

Hogy mi szüksége van az orosz hadigépezetnek a majmokra, azt a lenta.ru találgatta nyilvános források alapján. A 48. központi tudományos kutató intézet elsősorban a biológiai fegyverekkel szembeni védelmen dolgozik. A különösen veszélyes fertőzésekkel szembeni anyagokon kívül a megelőzést és a diagnosztikát segítőket is fejleszt.

Ebben a hónapban ez a második eset, hogy nagyobb összegű állatvásárlásra készül az orosz védelmi tárca. Március 9-én érkezett a hír, hogy öt, szintén ötévesnél nem öregebb delfinért 1,75 millió rubelt hajlandóak fizetni. Akkor egy forrás a RIA Novosztyi állami hírügynökségnek a jelenleg szolgáló egyedek öregkori nyugdíjazásával magyarázta a tendert.

Az állatok, különösen a delfinek használata katonai célokra nem új dolog Oroszországban. A Krím-félszigeten már a szovjet időkben, 1973 óta képeztek ki delfineket. A rendszerváltás után, 2012-ben indította újra a programot az ukrán haditengerészet, amelyet a félsziget két évvel ezelőtti annektálásakor az oroszok fennhatósága alá vontak.

A szevasztopoli állami ócenárium „alkalmazottait” elsüllyedt tárgyak és haditechnika felkutatására, valamint ellenséges búvárok lefegyverzésére használják. A Krím-félszigeten kívül jelenleg az amerikai San Diegóban van katonai delfinkiképző központ a világon, ezek munkáját igyekeznek titokban tartani.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez