Trumpot cáfolta Obama és Stoltenberg

Az Obama-Stoltenberg találkozóra azt követően került sor, hogy az Egyesült Államokba zajló elnökválasztási folyamatban az egyik republikánus elnökjelölt-aspiráns, Donald Trump többször is megkérdőjelezte az amerikai elkötelezettséget a NATO-ban.

A Fehér Ház már a találkozó előtt közleményben emelte ki, hogy nagy jelentőséget tulajdonít e tárgyalásoknak és a NATO megtestesítette transzatlanti kapcsolatoknak.

Az Ovális Irodában lezajlott találkozó után – amelyen részt vett Joe Biden alelnök is – Obama amerikai újságíróknak elmondta: a megbeszélések fő témája az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harc és az esetlegesen várható líbiai hadműveletek voltak.

Az amerikai elnök egyúttal felhívta a figyelmet a migránsválságra, amelynek oka szerinte a szíriai polgárháború. Úgy fogalmazott: a migránsok nagyon veszélyes útra vállalkoznak, ezért a problémára adandó válasznak “humánusnak és átgondoltnak” kell lennie.

Az elnök tájékoztatott arról is, hogy a találkozón szóba került még Afganisztán, Ukrajna és az Oroszországgal fennálló konfliktusok megoldásnak ügye is.

Az Obama-Stoltenberg találkozóra azt követően került sor, hogy az Egyesült Államokba zajló elnökválasztási folyamatban az egyik republikánus elnökjelölt-aspiráns, Donald Trump többször is megkérdőjelezte az amerikai elkötelezettséget a NATO-ban. Legutóbb vasárnap, egy délelőtti televíziós interjúban, majd este egy wisconsini televíziós vitában fejtegette, hogy a NATO “idejét múlt szervezet”, s szerinte felül kellene vizsgálni az Egyesült Államok szerepvállalását az észak-atlanti szövetségben.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez