Átnevelőtábor terroristáknak

Nigériában álltak elő ezzel a szokatlan ötlettel, ahol hat éve véres háború dúl az ország északkeleti régiójában, melyben a Boko Haram radikális iszlamista szervezet egy saját Iszlám Kalifátus létrehozásán dolgozott. A nigériai kormányeröknek és a szomszédos országok katonai beavatkozásának eredményeként a Boko Haramot sikerült mostanára visszaszorítani és jelentősen meggyengíteni.

Több terrorista ráadásul önként feladta magát, hogy amnesztiát kapjon a kormánytól, amely most egy rehabilitációs központot nyitott számukra, hogy sikeresen visszailleszkedhessenek a társadalomba. A táborban különböző oktatásokat tartanak, és a volt terroristák szakmát is tanulhatnak.

Sokan azonban szkeptikusan álnak a dologhoz. A szakértők szerint ugyanis a nigériai hadsereg nem elég erős ahhoz, hogy a Boko Haramtól visszafoglalt területeket ellenőrzése alatt tudja tartani. Emellett még mindig nincsenek pontos számok arról, hogy a Boko Haram hány harcosa adta fel magát azóta, hogy regionális katonai összefogás indult ellenük. Szakértők pedig felhívták a figyelemet arra, hogy a Boko Haram továbbra is komoly veszélyt jelent, annak ellenére, hogy jelentősen meggyengült –  ahhoz még mindig erős és szervezett, hogy terrormerényleteket hajtson végre “puha” célpontok ellen.

Mindenesetre a nigériai védelmi minisztérium felszólította a még hadban álló terroristákat, hogy adják fel magukat és jelentkezzenek a rehabilitációs táborokba, melyeket egyébként két börtönben hoztak létre.

A Boko Haram ámokfutása alatt több mint 20 ezer ember veszítette életét, és körülbelül 2.8 millió ember kényszerült arra, hogy elhagyja otthonát. A menekültek sokasága viszont komoly problémát jelent Nigériának és a környező országoknak. Sokan ugyanis addig nem hajlandóak visszatérni, amig a katonák végképp le nem számolnak a Boko Harammal. Erre pedig jelenleg nagyon kicsi az esély.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez