Fehér sportdzsekijében még mindig szeret hosszan beszélni Fidel Castro

Tavaly nyár óta most jelent meg először a nyilvánosság előtt a legendás kubai exelnök. Fekete baseball sapkában, fehér dzsekiben egy iskolát keresett fel, és hosszan beszélt a gyerekekhez.

A 89 éves Fidel még mindig ír terjedelmes újságcikkeket, és külföldi előkelőségeket is fogad, de csak a négy fal között. Nyilvánosan legutóbb tavaly júliusban mutatkozott.

Most egy havannai iskolában járt, ahol Raul öccse, a mostani elnök néhai feleségéről, Vilma Espinről mesélt a gyerekeknek. Espin a Castro-fivérekkel együtt harcolt Batista diktátor ellen, később ő alapította meg a Kubai Nőszövetséget, és évtizedekig, kilenc évvel ezelőtti haláláig Kuba legbefolyásosabb asszonya volt.

Castro karcos hangon arról biztosította a gyerekeket és a tanárokat, hogy néhai sógornője boldog lenne, ha láthatná munkája gyümölcsét, egy olyan iskolát, mint az övék. “Úgy véljük, kiváltság itt lenni, mert ilyen iskoláról álmodnak a gyerekek” – mondta. Ingyenes oktatás, ingyenes egészségügyi ellátás, és ő büszke rá, hogy ezt ők hagyták örökül – tette hozzá. Később a székében ülve kezet rázott az iskolásokkal.

A látogatást persze közvetítette a kubai televízió is. Fidel Castro ezúttal nem tett említést az amerikai elnök két héttel ezelőtti havannai vizitjéről. Korábban viszont írt egy igencsak kritikus hangú, 1500 szavas vezércikket a Granmába, és ebben arra emlékeztette a kubaiakat, hogy az Egyesült Államok évtizedken át milyen agresszíven lépett fel a szigetországgal szemben. “Nem akarunk a birodalomtól semmilyen ajándékot” – közölte. És azt is írta, hogy Obama beszédeitől bárki szívrohamot kaphatna.

Fidel Castro 2006-ban vonult vissza súlyos betegsége miatt, és két évvel később hivatalosan is leköszönt. De befolyása még mindig jelentős a kormányban is, a társadalomban is. Sokak szerint nem véletlen, hogy egy héttel a tényleges politikai döntéseket hozó Kommunista Párt 7. kongresszusa előtt jelent meg újra nyilvánosan. A tanácskozáson azt vitatják meg, hogy merre menjen a kubai gazdaság – amelynek szovjet stílusú modeljét Fidel Castro teremtette meg, és amelynek további reformját oly sokan sürgetik Kubában. Az első változásokról a legutóbbi, 2011-es pártkongresszus döntött. Akkor Fidel Castro az utolsó napon jelent meg az öccse oldalán, jelezve, hogy egyetért az általa fémjelzett változásokkal.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez