Elitalakulatot küldött az Iszlám Állam Líbiába

Célkeresztben az észak-afrikai ország stratégiai fontosságú olajkutjai.

Az Iszlám Állam líbiai szárnya az elmúlt hónapokban több támadást is végrehajtott olajmezők és tárolók ellen az anarchiába süllyedt észak-afrikai országban. A Földközi-tenger partján fekvő Adzsdábijánál ráadásul komoly károkat is okoztak az akciók. Az Iszlám Állam ezért egy különlegesen kiképzett, tapasztalt harcosokból álló brigádot küldött Líbiába, hogy újabb támadásokat hajtson végre az olajmezők, illetve a kitermeléshez és tároláshoz szükséges létesítmények ellen.

Líbia keleti részén például három olajmezőt is ki kellett üríteni a növekvő terrorfenyegetettség miatt. Április elején pedig öt biztonsági őrrel is végeztek a terroristák, nem messze a Bayad olajmezőtől. Líbiai biztonsági források arról is beszámoltak a Reuters hírügynökségnek, hogy a radikális iszlamista szervezet komoly erőket vont össze Nawfilijah településnél, amely az Iszlám Állam líbiai szárnya által uralt Szirte és az olajexport központjának is számító Esz Szider és Rasz Lanuf kikötővárosok között található.

A 2011-es felkelés, majd Kadhafi halála nyomán előállt polgárháborús helyzet miatt a líbiai olajtermelés jelentősen csökkent: kevesebb, mint ötödére esett vissza. Az ország olajmezőit, tárolóit és a szállításhoz szükséges infrastruktúrát jelenleg különböző, egymással szemben álló milíciák és törzsek ellenőrzik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez