Gazdasági program nélkül nem kap világbanki hitelt Egyiptom

A Világbank csak azután folyósítja az Egyiptomnak megajánlott 3 milliárd dolláros hitel első, egymilliárdos részletét, ha a kairói parlament elfogadja a kormány gazdasági programját.

Erről Hafez Ghanem, a Világbank alelnöke beszélt szerdán. Az illetékes emlékeztetett arra, hogy a Világbank már decemberben felajánlotta az 1 milliárd dollárt, de már akkor is ahhoz kötötte a folyósítást, hogy a kormány dolgozza ki gazdasági programját és ezt hagyja jóvá a parlament. A kormány márciusban terjesztette a parlament elé a programot, amely várhatóan még áprilisban megkapja a zöld jelzést.

A washingtoni székhelyű szervezet honlapján megjelent közlemény szerint az Egyiptomnak felajánlott hitellel részben enyhíteni akarnak azokon a pénzügyi gondokon, amelyek a bonyolult gazdasági és szociális átalakulás során merültek fel, továbbá támogatják a kulcsfontosságú reformok végrehajtását.

A Világbank alelnöke szerint a kormány gazdasági programjának egyik legfontosabb eleme az áttekinthetőbb, egységes áfa bevezetése.

Az egyiptomi kormányfő a múlt hónapban azt mondta, hogy a gazdaság mintegy 4,2 százalékkal nő, az GDP-hez viszonyított államháztartási hiány megközelíti a 11,5 százalékot.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez