Katonai ellenőrző pontnál lőttek le tiszteket reggel Kairóban

Katonai ellenőrző pontnál nyitották tüzet fegyveresek reggel Kairóban: öt tisztet megöltek – jelentette az egyiptomi állami televízió.

Két nappal ezelőtt katonai buszt ért támadás, akkor egy ember halt meg. Mióta tavaly júliusban a hadsereg kiszorította a hatalomból az iszlámista elnököt, Mohamed Morszit, egész támadássorozat indult, főként a biztonsági erők ellen, és főként a Sínai félszigeten. Az elmúlt hónapokban azonban kiterjedt a Nílus deltavidékére és a fővárosra is.

Ma az öt katonát Kairó egyik északi külvárosában, Kalubijában ölték meg. Több társuk megsebesült A rendőrök két bombát is találtak a helyszínen, azokat elvitték és felrobbantották. Azt feltételezik, hogy a támadók a bombákat a kiérkező mentőknek szánták. A kormány a legtöbb támadásért a terrorszervezetté nyilvánított Muzulmán Testvériséget teszi felelőssé, amely egyébként évtizedekkel ezelőtt azt deklarálta, hogy lemondott az erőszakról, és tagadja, hogy köze volna ezekhez az akciókhoz – írja a BBC.

A legnagyobb támadások, így a robbantás a kairói rendőrségi központnál és a katonai helikopter lelövése után a Sínai félszigeten az Anszar Beit al-Makdisz, Jeruzsálem partizánjai nevű, sínai dzsihádista mozgalom jelentkezett elkövetőként. A csoport azt állítja: bosszút akar állni azért, hogy a kormány brutálisan verte le Morszi támogatóit. Az Amnesty International szerint 1400 emberéletet követeltek a biztonsági erők akciói a Muzulmán Testvériség tagjai és támogatói ellen.

Mohamed Morszi Egyiptom történetének első demokratikusan megválasztott államfője volt, de a poszton eltöltött egy éve annyira megosztotta az egyiptomi társadalmat, hogy az elmúlt nyáron a megdöntését követelő tüntetések után a hadsereg megfosztotta a hatalomtól.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez