Közös rendőrséget hoznak létre az Öböl-menti monarchiák

Most, hogy a szaúdi-katar viszály lángjai egyre inkább kihunynak és rendeződni látszik a Perzsa-öböl menti monarchiák közötti konfliktus, a figyelem ismételten az Öböl Menti Együttműködési Tanácsra (GCC) irányult. Ezen a héten a szervezet bejelentette, hogy a tagállamok közös rendőrséget állítanak fel. 

A GCC tagállamok belügyminisztereinek kuvaiti találkozója után a szóvivők bejelentették, hogy újabb jelentős előrelépés történt a monarchiák integrációjának történetében: létrehozzák az Öböl Rendőrséget, azaz a GCCPOL-t. A GCCPOL központja Abu Dhabiban lesz, innen fogják irányítani a régió egész rendőrségét. 

” A célunk, hogy garantáljuk a térség és a lakosok biztonságát, és ügyeljünk a rendre meg a stabilitásra. Túl sok kihívással és változással kell szembenéznünk, ami negatívan érintheti az országainkat.” – jelentette ki a kuvaiti miniszterelnök a találkozó után. “A miniszterek szerint a legnagyobb veszélyt a terrorizmus, iszlamizmus és Irán jelenti. Teherán a politikusok és diplomaták asztala, mienk az Öböl-menti társadalmak megvédése. Közösen kell fellépnünk a biztonsági kihívásokra.” – tette hozzá a GCC főtitkára, Abdul Lateef al-Zayani.

Ezenfelül a kuvaiti találkozó után kijelentették, hogy a GCC tagállamok irodát nyitnak a bécsi ENSZ központban. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez