Fekete, 84 éves és Kremlben lakik: ő Yosif Stalin

Fura forgatókönyveket ír néha az élet. Így történhetett, hogy ma az Egyesült Államokban él egy idős afro-amerikai férfi, akit Yosif Stalin-nak hívnak. A történet főszereplője valójában nem ő, hanem az édesapja.

A két világháború között nemcsak a gazdasági válság miatt szenvedtek a feketék az Egyesült Államokban. Sokan próbáltak szabadulni az állandó faji megkülönböztetéstől, néhányuk egészen messzire, a Szovjetunióig ment. Ki is használta az újonnan érkezőket a szovjet propaganda, harsogván, milyen toleránsak is ők az imperialista Amerikához képest.

Az 1930-as évek legelején fejezte be mezőgazdasági tanulmányait a fiatal afro-amerikai Joseph J. Roane a virginiai Kremlin-ben. Kevéssel ezután a szintén fekete Oliver Golden pamutszakember hívására indult útnak a Szovjetunió felé. Hasonló társaival együtt azt a feladatot kapta, hogy az üzbegisztáni tagköztársaság gyapottermesztését virágoztassa fel.

Pontos adataink nincsenek, hány afro-amerikai is emigrált az Egyesült Államokból a Szovjetunióba. Azt viszont számtalan dokumentumfilmből és könyvből tudjuk, hogy kitüntetett figyelmet és a helyiekhez képest jóval magasabb színvonalú ellátást kaptak új hazájukban.

Így történt tehát, hogy Joseph. J. Roane és Sadie Roane Taskentben várta első gyermekét. Mivel mindketten feketék voltak, celebritásnak számítottak, és a város különös figyelmet fordított a Szovjetunió első teljesen fekete gyermekének születésére. Ezért öt nővér is segédkezett Yosif Stalin Kim Roane világra jövetelekor 1931. december 4-én.

A névválasztás pontos körülményeiről nem számol be a Szabad Európa Rádió. Azt viszont tudjuk: a hithű kommunisták előszeretettel nevezték el gyermekeiket vezéreik után.

A gyermek békésen fejlődött, senki nem piszkálta bőrszíne miatt. Az egyetlen atrocitás Moszkvában érte a családot, amikor egy fehér amerikai rasszista szöveggel kiabálta le őket a borbélynál. Amikor a mester megtudta, mit beszél a vendég, kidobta.

A fordulatot az 1937-es év hozta. Ekkor választás elé állították az afro-amerikaiakat: vagy lemondanak amerikai állampolgárságukról, vagy elhagyják a Szovjetuniót. Fia elmondása szerint nem a politikai légkör, hanem az USA-ban maradt édesanyja betegsége sarkallta az idősebb Roane-t, hogy visszamenjen Virginiába.

Mivel fokozatosan enyhült a rasszizmus, békében dolgozhatott tanárként Joseph J. Roane, aki 1995-ben hunyt el. Most 84 éves fia szintén tanárként dolgozta végig életét. Környezete Joe-nak hívja, a Stalin-ról nem sokan tudnak. Ha időnként ki is derül, nem nagyon foglalkozik vele senki, mondván: ez csak egy név.

A történet végén még egy kérdésre kell válaszolni: hogy kerül Kremlin (a Kreml angol neve) az amerikai Virginiába? Az egyik helytörténeti könyv szerint Párizs egyik hasonló nevű külvárosa után kapta a nevét a település. Azt viszont, hogy kik, mikor és miért éppen ezt választották annak idején, nem tudni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez