Tömegesen szülnek a tanárok – bajban a kínai iskolák

Munkaerőhiánnyal küzdenek az iskolák Kínában, miután sok tanár úgy döntött, hogy szül egy második gyereket. Ez az egyik eredménye az egykepolitika eltörlésének.

Tisztviselők azt is elmondták, hogy a tanárnők kimaradása az egyetemi hallgatók teljesítményét is jelentősen lerontja. Ilyen probléma országszerte jelentkezett most, hogy a korábbi egyketörvényt, melynek értelmében csak egy gyereket lehetett szülni, eltörölték. Mint kiderült, az országban számos általános és középiskolában is aggódnak a jövőbeli oktatás miatt, ugyanis egyre több tanárnő megy szülési szabadságra.

„Most négyen is egyszerre mentek el, ők mind osztályfőnökök, de most nem tudnak foglalkozni az osztályokkal és nem tanítanak”  – mondta egy iskolaigazgató. „Ez óriási nyomást gyakorol a többi tanárra, főleg a tapasztalatlanokra.”

Egy átlagos kínai iskola tanári karának 90%-ka nő, ami még jobban megnehezíti a helyzetet. Egyes oktatási tisztviselők szerint a helyettesítés nagyon nehezen oldható meg, ráadásul ez szintén nem tesz jót a diákok teljesítményének. Néhány iskola már megkezdte a fiatal tanárok továbbképzését.

Kritikusok szerint az, hogy a családok már két gyereket is szülhetnek, negatív hatással van a gazdaságra és a társadalomra. Szerintük túl későn próbálják kiigazítani az egykepolitika negatív hatásait. Kína ezzel próbálja kompenzálni az egyre öregedő népesség problémáját.

Kínában a szülési szabadság általában 4-5 hónap, de aki állami szférában dolgozik, akár 7 hónapot is kaphat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez