13 milliárdra számítanak a legendás kék gyémántért

Hozzávetőleg 45 millió frankos (12,76 milliárd forintos) összegért, de akár ennél is magasabb, rekordot jelentő áron kelhet el a Christie’s májusi genfi ékszerárverésén az eddig aukcióra bocsátott legnagyobb “élénk fantáziakék” gyémánt, a 14,62 karátos Oppenheimer Blue.

A smaragdcsiszolású drágakő több mint 280 másik tétellel kerül kalapács alá a május 18-i aukción. “Nagyon valószínű, hogy világrekordot fog dönteni” – mondta hétfőn Londonban David Warren, a Christie’s ékszer részlegének egyik vezetője.

Az Oppenheimer Blue a drágakő korábbi tulajdonosáról, “egy rendkívüli szakértőről”, Sir Philip Oppenheimerről kapta a nevét.

Az Oppenheimer család generációk óta vezető szerepet tölt be a gyémántiparban, és Sir Philip bármelyik gyémántot megszerezhette volna, de ő ezt választotta tökéletes árnyalata, hibátlan arányai és lenyűgöző formája miatt – írta honlapján az aukciósház, amely emlékeztetett arra, hogy az Oppenheimer Blue csak a legutóbbi az általuk licitre bocsátott történelmi jelentőségű kék gyémántok sorában.

1983-ban ők árverezték el Marie Antoinette egyik gyémántgyűrűjét, 1984-ben a csaknem 50 karátos “fantázia kék” Teresenko-gyémántot, 1995-ben a szív alakú, 13,78 karátos, “mély fantázia kék” Begum Blue, 2008-ban pedig az ugyancsak “mély fantázia kék”, 30 karát feletti Wittelsbach Blue (azóta Wittelsbach-Graff-)gyémántot.

“Az Oppenheimer Blue-t csak úgy lehet jellemezni, hogy az egyik legritkább drágakő a világon. A drágakövek drágaköve” – írta a ház.

A jelenlegi aukciós rekordot a Blue Moon nevű gyémánt tartja, amelyet tavaly novemberben csaknem 50 millió svájci frankért vásárolt meg Joseph Lau hongkongi üzletember a kislányának, aki után a 12,03 karátos drágakő új nevet kapott: ma már Blue Moon of Josephine-nek hívják.

Fotó: Christie’s

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez