Elveszettnek hitt egyiptomi királyi gyémántok egy árverésen

Már mindenki úgy tudta, örökre eltűnt. Az egykori egyiptomi udvar híres gyémántnyakéke azonban a héten feltűnt a Sotheby’s aukciós ház kínálatában, New Yorkban.

A gyémántnyaklánc valamikor Nazli anyakirálynőé volt, az utolsó egyiptomi uralkodó, Faruk király édesanyjáé. Negyven évvel ezelőtt lehetett utóljára látni, szintén egy árverésen. Azóta New Yorkban volt, és most újra kalapács alá került. Mégpdig a Sotheby’s Fenséges ékszerek elnevezésű árverésén. Az aukciós háznál arra számítottak, hogy valahol 3,6 és 4,6 millió dollár között fogják leütni. Így is lett: 4,282 millióért kelt el.

A nyakéket az uralkodói elegancia mintapéldányának nevezi az Egyptian Streets. Összesen 673 téglalap alakú és brilliáns módjára csiszolt gyémántból áll, a hozzá tartozó tiarával együtt 1939-ben készült a Van Cleef & Arpels-nél. Az anyakirálynőnek rendelték őket, mégpedig 17 éves lánya, Fauzija esküvőjére. A vőlegény az akkor 19 éves iráni koronaherceg, Reza Pahlavi volt. A nyakék és a fejdísz 7 millió frankba került.

esküvő

Nazli királynő két szenvdélyéről volt híres : az operákért és az ékszerekért rajongott. Az utóbbiakból felbecsülhetetlen értékű gyűjteményre tett szert az évek során. De miután a férje meghalt, és fia, Faruk került a trónra, ő maga pedig többféle betegséggel is küszködött, két lányával, Fatiya és Faika hercegnőkkel az Egyesült Államokba költözött. Címétől és kiváltságaitól három évvel később megfosztotta a fia: azért, mert ő Faruk király akarata ellenére adta férjhez a kisebbik lányát egy üzletemberhez.

Nazli királyné és a hercegnők egy Beverly Hills-i villában laktak – és hogy fenn tudják tartani korábban megszokott életstílusukat, sorra adogatták el az ékszereiket. A szóban forgó nyakéket 1975-ben, és azóta semmit nem lehetett tudni róla, egészen mostanáig.

A királyné Egyiptomban maradt ékszereit 1952-ben, a szabad tisztek felkelése után elkbobozták: ma Alexandriában láthatók, a királyi ékszermúzeumban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez