Még a Koránt sem olvasta a ma Franciaországba szállított Salah Abdeslam?

Belgium átadta a francia hatóságoknak a Párizsban elkövetett novemberi terrortámadások megszervezésével vádolt Salah Abdeslamot – írta a La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap szerdán.

A hajnali órákban teljes titoktartás és különleges biztonsági intézkedések mellett elhagyta Belgiumot a 130 ember halálával és több mint 350 sebesülttel járó merényletsorozat egyetlen életben maradt elkövetője. Az újság arról is beszámol, hogy Párizs kijelölte a terrorizmussal vádolt férfi francia védőügyvédjét, aki kedden két és fél órás megbeszélést folytatott védencével és annak belga ügyvédjével a belgiumi Bereven szigorúan őrzött börtönében.

A beszélgetést követően a lille-i ügyvéd, Frank Berton elmondta, Abdeslam alig várja, hogy francia bíróság előtt számot adjon a novemberi párizsi merényletekben játszott szerepéről. A hatóságok az esetleges szökés vagy szöktetés veszélye miatt nem közölték, hogy melyik francia börtönben helyezik el Salah Abdeslamot. Sven Mary, Abdeslam belga védőügyvédje a La Derniére Heure című belga napilapnak adott szerdai nyilatkozatában védencét inkább “piti bűnözőnek” állította be, mintsem egy terrorista csoport vezéralakjának. “Intelligenciája egy üres hamutartóéra hasonlít, feneketlen üresség lakik benne. Megkérdeztem tőle, hogy olvasta-e a Koránt. Azt válaszolta, hogy egy összefoglalót olvasott belőle az interneten” – nyilatkozta.

Abdeslam tökéletes példája a mai generációnak, amely úgy véli, hogy az élet egy videojáték. Barátaival együtt elérték, hogy egy egész vallást ellenszenvessé tegyenek – tette hozzá az ügyvéd.

Salah Abdeslam, a tavaly novemberi párizsi merényleteket elkövető kommandó egyetlen életben maradt tagja “nem fog hallgatni”, és szeretne magyarázatot adni a történtekre – mondta Franck Berton, a terrorista új, franciaországi ügyvédje a BFM francia hírtelevízióban. A francia ügyvéd és Abdeslam múlt pénteken találkoztak először a belgiumi Beveren fegyházban, ahol két és fél órát beszéltek egymással.

“Ez a fiú összeomlott a Franciaországban történt tragédia miatt, és tényleg szeretne beszélni a francia hatóságoknak” – mondta az ügyvéd a hírtelevízióban. Frank Berton meg van győződve arról, hogy ügyfele “szeretne magyarázatot adni”, és úgy véli, hogy “tényleg együtt fog működni a francia igazságszolgáltatással”.

Az ismert sztárügyvéd emlékeztetett azokra a fenyegetésekre, amelyek belga kollégáját, Sven Maryt érték, amiért vállalta Abdeslam védelmét.

“Ez nem könnyű választás. Jogállamban élünk, demokráciában, köztársaságban. Azért vagyunk hajlandók védeni Salah Abdeslamot, mert mindenkinek joga van a védelemhez” – hangsúlyozta az ügyvéd. “Ezt a fiút azért kell elítélni, amit tett, nem pedig azért, amit képvisel, mert ő az egyetlen túlélő, és (nem azért kell elítélni) mert őt szeretnénk felelőssé tenné olyan tettekért, amelyeket nem ő követett el” – tette hozzá.

Frank Beron és Sven Mary együtt fogják védeni a terroristát Franciaországban egy harmadik francia ügyvéddel, akinek a neve egyelőre nem ismert.

Francois Molins párizsi ügyész közleményben megerősítette, hogy Salah Abdeslamot szerdán 9 óra 5 perckor a belga hatóságok átadták Franciaországnak. A férfit napközben vizsgálóbírók hallgatják ki a párizsi igazságügyi palotában, majd döntenek a vádemelésről.

A 26 éves, Brüsszelben született marokkói származású, de francia állampolgárságú gyanúsítottat a francia csendőrség elitalakulata, a GIGN helikopterrel szállította át Franciaországba. Előzetesen azért nem árultak el semmit az átadásról, mert nem akarták megkockáztatni, hogy egy terrorkommandó esetleg megpróbálja megszöktetni.

Jean-Jacques Urvoas francia igazságügyi miniszter tájékoztatása szerint Abdeslamot “véglegesen átadták” a belga hatóságok Franciaországnak, ahol a Párizstól harminc kilométerre található Fleury-Mérogis-i fegyházban, a többi elítélttől elkülönítve, magánzárkába kerül. Ez az egyik legjobban védett francia fegyház, ahol a radikalizált iszlamistákat tartják fogva, rendkívüli biztonsági intézkedések mellett.

“Veszélyesnek tartott személyek fogva tartására kiképzett, tapasztalt fegyőrökből álló csapat fogja őrizni” – hangsúlyozta az igazságügyi miniszter.

Salah Abdeslamot négy hónapi bujkálás után, március 18-án vették őrizetbe a brüsszeli Molenbeek negyedben. Franciaország másnap európai elfogatóparancsot adott ki ellene, hogy felgyorsítsa az átadási eljárást.

A gyanúsított eleinte együttműködött a belga hatóságokkal, beismerte részvételét a párizsi merényletekben, de jelentéktelen színben tüntette fel a szerepét, majd hallgatásba burkolózott, illetve közölte, hogy kizárólag a francia nyomozóknak hajlandó beszélni. Azzal gyanúsítják, hogy részt vett a párizsi merényletek előkészítésében, amelynek feltételezett irányítója, a november 18-án egy rendőri rajtaütésben megölt belga-marokkói Abdelhamid Abaaoud gyerekkori barátja volt. Abdeslam a saját nevére és a saját bankkártyájával bérelt ki lakásokat a merényletek elkövetői számára, valamint abból a három gépkocsiból is ő bérelt kettőt, amelyekkel a terroristák a támadások helyszíneire érkeztek.

Az is bizonyított, hogy Párizsban volt november 13-án: a Stade de France nemzeti stadionnál felrobbant három öngyilkos merénylőt ő szállította a helyszínre. Maga is robbanóövet viselt, de nem hozta működésbe, hanem azt és a gépkocsit hátrahagyva, tettestársak segítségével hazamenekült Brüsszelbe.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez