Nyolc év után leveszik a “zárva” táblát egy gázai határátkelőről

Izrael rövidesen újra megnyitja a Gázai övezettel közös határának egyik legfontosabb határátkelőjét a kereskedelmi forgalom előtt – derült ki az izraeli védelmi minisztérium hétfői közleményéből.

Az övezet északkeleti csücskében lévő erezi határátkelőt mintegy nyolc éve tartják zárva az izraeli hatóságok az áruforgalom előtt. A védelmi tárca közleménye nem jelölte meg a megnyitás időpontját, mindössze annyit mondott, hogy az “nem holnap vagy holnap után” fog megtörténni.

“A mi érdekünk is az, hogy továbbra is jelentős mennyiségű, árucikkekkel megrakott teherautó jusson el Gázába. A mi érdekünk, hogy a gázaiak méltóságban éljenek. Egyrészt humanitárius szempontból, másrészt azért, mert az elrettentő biztonsági intézkedések mellett ez is segít fenntartani a nyugalmat” – fogalmazott közleményében Móse Jaalon védelmi miniszter egyik szóvivője.

Az izraeli sajtó szerint a miniszter döntésének célja az övezet délnyugati sarkában található, jelenleg egyetlen működő áruforgalmi határátkelő, Kerem Salom leterheltségének enyhítése. Az izraeli oldal lakói hónapok óta küzdenek az intézkedés meghozataláért a környéken átvezető 232-es autópályán állandósult forgalmi torlódásra és az út ebből adódó rossz állapotára hivatkozva.

A tervek szerint a naponta Gázába belépő mintegy 600 teherautó fele az ismét megnyitandó Erez felé terelődik majd.
Izrael 2006 óta szárazföldi, légi és tengeri blokád alatt tartja a közel kétmillió embernek otthont adó palesztin enklávét, amelyet a zsidó állam ádáz ellensége, a Hamász iszlamista szervezet tart ellenőrzése alatt.

Az övezet egyetlen, nem Izrael által ellenőrzött, 11 kilométeres határszakaszát Gáza délnyugati szomszédja, Egyiptom tartja évek óta zárva, mivel a jelenlegi egyiptomi vezetés is ellenségeként tekint a Hamászra.
Gazdasági szakértők szerint az övezetbe most bejutó árucikkek a 80 százalékban ENSZ-segélyekre szoruló gázaiak mindössze alapvető szükségleteit látják el, ugyanakkor nem elegendőek a pusztító háborúk sújtotta övezet újraépítésére.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez