Drón végzett az amerikai párral, akik az Iszlám Államnak toboroztak

A hírről az Iszlám Államhoz kapcsolódó netes oldalak számoltak be.

Az amerikai házaspár valódi nevét nem ismerjük: csak azt tudjuk, hogy az ISIS-nél Abu Isza Al-Amriki és Umm Isa Al-Amrikiként ismerték őket. Vagyis Isza apja, illetve anyja, az amerikai. Sajtóértesülések szerint az volt a dolguk, hogy új harcosokat toborozzanak a terrorszervezetnek.

“Óh nővérem, Umm Isza Al-Amriki, annyira hiányzol” – írta Twitter-oldalán egy ugyancsak felvett néven, Umm Sayyafként posztoló dzsihadista nő. “Fogadjon Allah téged és férjedet mártírként a Paradicsomban”.

A feleség az amerikai Fox televízió szerint az amerikai nők előtt próbálta vonzó színben feltüntetni az Iszlám Államot, főleg a közösségi médián keresztül. Állítólag azt írta az oldalaira, hogy azok “csak nővéreknek szólnak, így ha nem menstruálsz, ne üzenj.” Az egyik fotón robbanóövben pózolt, és azt posztolta hozzá: reméli, hogy használhatja a “hitetlenek” elpusztítására.

Az iszlamisták szerint a házukban érte őket a dróncsapás, így váltak mindketten “mártírrá”. A halálukról beszámolt a Közel-Keleti Médiakutató Intézet is – ez egy nonprofit szervezet, amely a közösségi médiatartalmakat figyeli és fordítja angolra a térségben.

Azt nem tudni, hogy melyik ország gépe hajtotta végre a dróntámadást, de elsősorban az Egyesült Államok és Oroszország jöhetnek szóba: ők indítanak Szíriában megfigyelő és támadó küldetéseket pilóta nélküli repülőgépekkel. De Izrael is vet be ott drónokat, igaz, ritkábban. Tavaly júliusban például arról számolt be az AFP hírügynökség, hogy izraeli légicsapás végzett a Hezbollah két harcosával és Aszad elnök három katonájával a Golán-fennsík szíriai részén.

Az Egyesült Államokból több mint 250-en csatlakoztak az Iszlám Államhoz – legalábbis erre a következtetésre jutott egy tanulmány, amlyet a Kongresszusnak készítettek még tavaly. Ugyanebben áll az is, hogy összesen nagyjából 3 ezer külföldi harcosuk van az iszlamistáknak Szíriában és Irakban. Az FBI igazgatója, James Comey szerint azonban egyre kevesebben mennek: tavaly július és október között mindössze hatan próbáltak ebből a célból a Közel-Keletre utazni, míg korábban minden hónapban átlagban kilencen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez