Ezt teszi egy apró darab törmeléke az űrállomás ablakával

A Nemzetközi Űrállomást gyakran érik kisebb-nagyobb koccanások, ennek legtöbb esetben valamilyen apró törmelékdarab az oka. Ha azonban egy mérhetetlenül kis darab is képes megrepeszteni az ablakot, mi történik, ha egy centis darab ütközik bele?

Nemrég került fel az internetre a fenti kép, melyen a Nemzetközi Űrállomás egyik ablaka látható, egy kisebb repedéssel, melyet valamilyen törmelék okozhatott. Persze elmondták, hogy egy ilyen ütközés nem jelent komolyabb veszélyt az űrállomásra, de fontos tisztázni, hogy a szóban forgó törmelékdarab „valószínűleg nem volta nagyobb, mint egy milliméter pár ezrede.”

A dolog egészen érthető, hiszen az űrállomás nagyjából 28 ezer km/h-s sebességgel kering a Föld körül. A kupolában található ablakok 80 centiméter átmérőjűek, elképesztően strapabíró anyagból készültek és ráadásul négy rétegűek, de ez sem elég, ha mondjuk egy festékdarab arra jár.

Az Európai Űrügynökség szerint már akkor kritikus sérülés érheti az űrállomást, ha egy körülbelül egy centis tárgy becsapódik, sőt bármi, ami 10 centinél nagyobb, egyszerűen darabokra szaggatna egy műholdat vagy űrhajót.

Így nem is ritka, hogy változtatni kell egy űrhajó útvonalán, így elkerülve egy-egy apró, de halálos törmelékdarab becsapódását.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez