Migráns takarítónők a kifutón

Divatbemutatót tartottak a migráns takarítónők. Méghozzá nem is akárhol: a libanoni főváros egyik elitnegyedében.

Kicsit más volt a kifutó a bejrúti show-n, mint rendesen: figyelemfelkeltőbb. Ez is volt a cél, a társadalmi tudatosságra alapoztak a szervezők. A lányok gyönyörűek voltak, akárcsak a ruhák, melyeket fiatal libanoni tervezők készítettek. A közönség is lelkes volt, tapsolt, a fotósok katogtatták a gépeiket. A modellek voltak rendkívüliek: Libanon 250 ezer olyan vendégmunkásából kerültek ki, akik háztartási alkalmazottakként élik mindennapjaikat.

bej2

Az eseményt egy helyi civilszervezet rendezte, az Insan. Immár negyedszerre. A jogvédők is takarításra vállalkoztak: fel akarják söpörni a nő- és idegengyűlöletet, ami egyszerre sújtja azokat, akik most a kifutón vonultak.

bej3

Az eseményhez néhány megdöbbentő adatot idézett az AFP. Például hogy a libanoni háziasszonyok 51 százaléka akkor sem bízik háztartási alkalmazottaiban, ha rájuk bízza a házát és a gyerekeit.  Vagy hogy Libanonban a cselédeket és a dajkákat nem védi a munkajogi törvény, tök mindegy, honnan jönnek, nagyképűen “srí lankaiaknak” hívja őket a köznyelv. Libanonban és a gazdag Öböl-menti országokban többnyire nagyon rossz soruk van a külföldi háztartási alkalmazottaknak: útleveleiket elveszik a munkaadóik, a szállásaik rosszak, a fizetésük alacsony. Nem véletlen, hogy az értük kiálló civilszervezet neve, az Insan azt jelenti: emberi lény.

Fotó: AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez