Oroszország: nem a mi gépeink támadtak Idlíbben

Oroszország kedden cáfolta, hogy gépei hajtották volna végre az Idlíb elleni légicsapásokat.

“Orosz gépek nem hajtottak végre semmiféle harci küldetést, pláne nem légicsapásokat Idlíb tartományban”  – jelentette ki Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. Konasenkov a korábbiakhoz hasonló “horrortörténetnek” nevezte az OSDH állításait, amelyeket szerinte jóval nagyobb kétellyel kellene fogadni.

Korábban az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat azt közölte, hogy úgy tudja, hogy tíz orosz légicsapás érte Idlíbet, és legalább 23-an haltak meg, köztük hét gyerek.

A Helyi Koordinációs Bizottságok azt közölte, hogy tízen haltak meg a helyi állami kórházban, amikor találat érte, de arról nem tudnak semmit, hogy a város más részein hány áldozata van a csapásoknak.

A katasztrófamentést végző polgári védelem ezeknél sokkal több áldozatról számolt be: többtucatnyian haltak meg, és több száz a sebesültek száma. Több kórház is megrongálódott. A török külügyminisztérium szerint az Idlíb elleni légicsapásoknak több mint 60 civil halálos áldozatuk van.

Az OSDH úgy tudja, hogy a harci gépek kórházat nem vettek célba, ezek az épületek legfeljebb a környéken becsapódó rakétáktól rongálódtak meg.

Idlíb a nemrég megalakult fegyveres gyűjtőszervezetnek, a Hódítás Hadseregének az ellenőrzése alatt áll. A Hódítás Hadseregének vezető ereje az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat helyi szárnya, az an-Nuszra Front. Az an-Nuszra Front mint terrorcsoport ki van zárva a szíriai tűzszüneti megállapodásból.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez