Már 11 halottja van a robbantásnak Isztambulban, egy metróállomást is lezártak

Szétszakította célpontját, a rendőrségi buszt a reggeli bombatámadás Isztambul történelmi központjában. Újabb terrorakcióktól tartanak a török nagyvárosban.

Szó szerint szétszakadt az a busz, amely rohamrendőröket szállított a reggeli csúcsforgalomban Isztambul központjában. A távirányítással működésbe hozott robbanószerkezet hét rendőrt és négy civilt ölt meg a Beyazit negyedben, turistalátványosságok közelében – közölte Vasip Sahin kormányzó televíziós nyilatkozatában.

Összesen 36-an sérültek meg, hárman közülük súlyosan – tette hozzá. A beszámolók szerint a robbanás a Vezneciler metróállomás mellett volt, amit aztán biztonsági okokból le is zártak. A közeli boltok kirakatai betörtek, a környéken parkoló autók is megsérültek. Tűzszerészek kutattak újabb bombák után, hogy elkerüljenek egy esetleges második robbanást, és a hírek szerint legalább egy ellenőrzött robbantást végre is hajtottak.

Az isztambuli egyetemen elnapolták a mára tervezett vizsgákat, az intézmény ugyanis szintén a merénylet helyszínének közelében található. Akárcsak a külföldiek körében népszerű Celal Aga Konagi Hotel, amelyet egy ottomán palotából alakítottak ki.

A támadás elkövetőjeként továbbra sem jelentkezett senki. Az év kezdete óta Törökországban több merénylet is volt, ezért a turisták száma is megcsappant. Ankarában tavasszal két különálló robbanás követelt több tucatnyi emberéletet – ezeket a Törökország, az Európai Unió és Washington által egyaránt terrorszervezetnek tartott Kurd Munkáspártból (PKK) kiszakadt Kurdisztáni Szabad Solymok (TAK) nevű radikális szakadár csoport követte el.

Májusban legkevesebb nyolc ember, köztük katonák sérültek meg, amikor autóbombát robbantottak egy katonai jármű mellett a PKK emberei. A kurd szeparatisták és a kormány közt tavaly nyáron újult ki a feszültség, akkor lett vége a 2 éves tűzszünetnek.

Januárban viszont az Iszlám Állam dzsihadistái gyilkoltak meg német turistákat Isztambul szívében. Ugyancsak őket teszik felelőssé azért a robbantásért is, amely a város fő bevásárló utcáján, az Istiklalon három izraelit és egy iránit ölt meg márciusban. Törökország része az Iszlám Állam elleni koalíciónak, melynek gépei nem egyszer török bázisokról szállnak fel, hogy légicsapásokat hajtsanak végre az iszlamisták ellen. Az utóbbi időben ráadásul fokozta műveleteit a határaival szomszédos észak-szíriai térségben.

A terrortámadások hatására áprilisban 28 százalékkal kevesebb turista érkezett Törökországba, mint egy évvel korábban. Ez a legnagyobb visszaesés 17 év óta.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez