Nem furikázhatnak már gepárddal az anyósülésen a nagyon gazdag arabok

Átment végre az Egyesült Arab Emírségek törvényhozásában az a tervezet, amely megtiltja, hogy vadállatokat tartsanak arrafelé a polgárok. A veszélyes háziállatokat is betiltották.

Oroszlánok, tigrisek, nagy és kis majmok, gepárdok, pitbullok, masztiffok, japán tosa kutyák. Az a közös bennük, hogy mindezidáig státuszszimbólumnak számítottak az Emíségekben, mostantól viszont tiltottak. Vagyis azok lesznek, ha az államszövetség elnöke, Halífa bin Zájed Ál Nahján sejk is rábólint erre.

pictures-rich-dubai-5

Mert eddig mi volt? Divatőrület a szupergazdagok között, hogy oroszlánnal vagy más fenevaddal pózolnak a neten. Én és a nagymacskám a Lamborghini tetején, a motorcsónakban, a palotában, én az oroszlánom szájában. Az állatokat több tízezer dollárért vették – leginkább illegálisan.

oroszlán

A trendet az Instán kezdte valaki, akinek hamar negyedmillió követője lett. Erre mások is vérszemet kaptak: ők is gyorsan beszerezték a saját oroszlánjukat, hiénájukat, tigrisuket és gepárdjukat, motorcsónakba ültették, vagy éppen a fejüket dugták a szájába. Mindezt persze gondosan dokumentálták.

állat

A nagymacskák birtoklása státuszszimbólummá vált. Annál is inkább, mert mondjuk egy ritka fehér oroszlánért 50 ezer dollárt is elkérnek a piacon. Ha ezt megveheted, nyilvánvalóvá teszed, hogy bármit megvehetsz – mondja egy állatkerti igazgató a CNN-nek. Azé az állatkerté, amelyik az Emirátusokban befogadja a kirakott vadakat. Mert amikor azok nagyon megnőnek vagy bevadulnak, a büszke gazdák túladnak rajtuk. Akiknek megszelídített vadállatuk van, nagyon bátornak hiszik magukat. Pedig csak hülyék. Amit meg csinálnak, az simán állatkínzás – véli az igazgató.

A környezetvédelmi és klímaváltozási miniszter most azt mondja: eltökéltek abban, hogy véget vessenek a vadállatok illegális kereskedelmének. Erről durva büntetőtételek is gondoskodnak majd: életfogytig tartó börtön vagy akár 1 millió dirhamos pénzbírság. 1 dirham majdnem 77 forint. Persze ehhez már az kell, hogy a törvénytelenül tartott állat megöljön valakit. Ha csak ijeszteget, az megúszható 400 ezerrel.

omg

A javaslat benyújtóinak érvkészletében az is szerepelt, hogy mindezek az állatok kiszámíthatatlanul viselkednek.

Ha a törvény életbe lép, fél évük lesz a vadállatok gazdáinak arra, hogy beszolgáltassák kedvenceiket a hivatalnak.

 

(Visited 16 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez