Kína kisvárosai, ahol minden házban rákban haldoklik valaki

Valószínűleg senki előtt nem ismeretlenek a képek, melyeken kínai nagyvárosok szmogban fulladozó felhőkarcolói látszódnak – már amennyire a szmog engedi. A már-már elviselhetetlen állapotok elképesztő egészségügyi kockázatot jelentenek az ott élőknek, a ’90-es években még viccből emlegetett “pénzért árult levegő” pedig szép lassan valósággá vált a régióban. A médiát újra és újra felrázó – de egyre kisebb hatást kiváltó – fotók azonban nem szólnak a vidékről és az ott élők szenvedéseiről.

Kilátás Sanghaj üzleti negyedére.
Kilátás Sanghaj üzleti negyedére.

A Vice – szokásához híven – megtalálta az embert, aki viszont igen. A főképp Angliában tevékenykedő Souvid Datta fotósorozatában megmutatta, mi folyik ott, ahova a nyugati média nem szívesen merészkedik.

Egy befagyott tó Xingtai-ban. A szemét kilátszik a jég alól.
Egy befagyott tó Xingtai-ban. A szemét kilátszik a jég alól.

Hónapokon keresztül járta a világ által elfelejtett kisvárosokat és falvakat, ahol csendben szenvednek és halnak meg az emberek. A Rákfalvak (Cancer Villages) nevet kapták.

Gyerekek bicikliznek Pekingben.
Gyerekek bicikliznek Pekingben.

“A Rákfalvak olyan kisvárosok vagy falvak, melyeket vegyi üzemek vagy széntüzelésű erőművek vesznek körül, ezáltal a víz és a földek nehézfémekkel szennyezettek. Itt minden második házban találunk valakit, aki rákos vagy légzőszervi megbetegedésben szenved.”

Egy acélgyár Peking külvárosában hulladékot pumpál egy kiszáradt tóba.
Egy acélgyár Peking külvárosában hulladékot pumpál egy kiszáradt tóba.

Nem volt könnyű feltárni a falvak helyzetét nyugati fotóriporterként – Souvid Datta komoly ellenállásba ütközött útja során. Az először szívélyes fogadtatás rögtön zord fejrázássá vált, amikor megemlítette egy helyi nő nevét, aki rendszeresen felszólal az elfogadhatatlan állapotok miatt. Sőt, a hatóságok azt állították, hogy halott. Mikor végül sikerült megtalálni a házát és beszélni vele, öt perc telt el és megérkeztek a rendőrök, akik azonnal elkobozták a fotós minden eszközét.

Hajnali három és öt között engedik a hulladékot a tóba.
Hajnali három és öt között engedik a hulladékot a tóba.

A szennyezettség olyan mértéket öltött a régióban, hogy a néhány hónapos ott-tartózkodás alatt is egyértelmű jelei mutatkoztak. Souvid Datta elmondta, hogy az egyik legrosszabb állapotban lévő városban, Xingtai-ban már néhány nap után gyanús, barna váladékot köhögött fel. Nyáron pedig szénanáthás lett az egyébként nem allergiás fotóriporter.

A textilgyárak hulladéka sokszor kékre vagy lilára festi a vizet.
A textilgyárak hulladék sokszor kékre vagy lilára festi a vizet.

Fotók: Souvid Datta

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez