Pszichiátriai beteg volt a reggeli terrorriadó okozója Brüsszelben

Nem volt bomba annál a férfinál, akit a rajta lévő, robbanóövhöz hasonló tárgy miatt letartóztattak kedden Brüsszel egyik legnagyobb plázájában – adta hírül weboldalán a La Libre Belgique című belga napilap.

Ügyészségi forrásokra hivatkozva az újság azt írta: az első kihallgatás alkalmával a 26 éves gyanúsított bevallotta, hogy egymaga találta ki a robbantásos merényletet és önmaga készítette a novemberi, Párizsban elkövetett merényleteknél is használt robbanóövekre hasonlító szerkezetet, amelybe sót és kekszet rejtett.

Az ügyészség tájékoztatása szerint a J.B.-ként azonosított férfi elismerte: az sem volt igaz, hogy  hajnali fél hatkor elrabolták és a belvárosi bevásárló utca legnagyobb áruháza előtt a derekán robbanóövvel tették ki az autóból.

A beszámoló szerint az övet egy harmadik személy távirányítással hozta volna működésbe. A fiatalember azt is bevallotta, hogy ő volt az, aki értesítette a rendőrséget a várható robbantásról. Arról is beszámoltak, hogy a rendőrség házkutatást tartott a gyanúsítottnál, ahol megtalálták a hamis bomba készítéséhez használt tárgyakat, de robbanószert, vagy fegyvert nem találtak.

Elmondták, hogy a gyanúsított által megnevezett járművet – rendszáma alapján – nem sokkal a bejelentést követően megtalálták Brüsszel Schaerbeek nevű negyedében. Az autó tulajdonosát kihallgatását követően szabadon engedték – tették hozzá. Az ügyészség közölte: a pszichiátriai kezelés alatt is állt fiatalember nem volt ismeretlen a hatóságok előtt. Korábban ő maga jelentkezett a rendőrségen, hogy arra kérték fel: csatlakozzon az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez Szíriában.

Terrorriadó ébresztette a brüsszelieket

Kedd reggel bombamerénylet gyanúja miatt lezárták Brüsszel belvárosának egyik legnagyobb bevásárlóközpontját és környékét. A rendőrség tájékoztatása szerint a reggeli órákban elfogott gyanúsítottnál talált robbanóövhöz hasonló szerkezetet az arra szakosodott speciális egységek megvizsgálták, de abban nem találtak benne robbanószerkezetet.

Charles Michel miniszterelnök keddi programjait lemondta és válságstábot hívott össze. Az ülést követően kijelentette: a biztonsági szolgálatok rendkívüli készültségben maradnak. Beszámolók szerint a bevásárló utca környékét lezárták, a forgalmat elterelték. A közeli Rogier metróállomáson a szerelvények nem álltak meg, a megálló nem volt látogatható. Brüsszel belvárosa felett rendőrségi helikopter körözött. A rendőrségi akciót követően a zárlatot feloldották.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez