A kolostor, ahol mi sem változott 1500 éve – a világörökség része lehet a Betlehem melletti helyszín

Mindössze 10 kilométerre fekszik Jézus hagyomány szerinti szülőhelyétől az 1500 éves Mar Szaba kolostor. Amelynek szerzetesei még mindig a másfél ezer éves regulák szerint élnek.

A kolostort világörökségnek jelölték, további 14 helyszínnel együtt a palesztin területekről.

Mar Szaba, vagyis Szent Szabasz építette 5 ezer másik szerzetessel együtt. Ez a legutolsó a bizánci időkben a térségben emelt 80 kolostorból. Egy templomot is magába foglal – ennek az arab neve fordításban “Isten által épített templom”. Ez volt valamikor Damaszkuszi Szent János otthona is.

De ami a legizgalmasabb: a kolostor szerzetesei ma is ugyanolyan szabályok szerint élik mindennapjaikat, mint másfél ezer évvel ezelőtt. Nők nem léphetnek be a területre, csak olajfákat és citromfákat ültethetnek ott, és tilos a lakóknak almát enniük.

Ha a kolostor tényleg felkerül a világörökségi helyszínek listájára, ez lesz a 3. ilyen hely a palesztin területekről. Eddig a betlehemi Születés temploma a zarándokútvonallal és Battir, a 6 és fél kilométerrel arrébb fekvő ciszjordániai falu kapta meg a megtisztelő és turistavonzó címet. Az utóbbi megművelt völgyeiért, ahol kőfalakkal megtámasztott teraszokat alakítottak ki. A fejlett öntözőrendszert a föld alól előtörő vízforrások táplálják.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez