Egy magyar, aki megjárta az Ebola poklát

Két évvel ezelőtt bejárta az Ebola útvonalát Dr. Steier József. A végén 21 napra karanténba került. A rettegett betegségről és a saját történetéről könyvet is írt.

Dr. Steier József, a Guineai Köztársaság tiszteletbeli konzulja gyermekkorának legmeghatározóbb részét Afrikában töltötte. Miután Guineában nem csak a helyiek által beszélt francia nyelvjárást, hanem az őslakosok nyelvét is tanulta, megnyílt előtte az idegenek számára zárt ,,valódi Afrika”. Ide kötik őt ma is élő baráti kapcsolatai és az ország, a kontinens szeretete.

Az Afrikai-Magyar Egyesület (AHU) alapító tagja, mellyel kilenc alkalommal indítottak önkéntes orvosi missziót (Guinea, Kongói Demokratikus Köztársaság, Madagaszkár, Mali és Uganda) olyan, a világtól elzárt településekre, ahol nincs orvosi ellátás.

A szerző 2014 nyarán azt az útvonalat járta be, amelyen az Ebolát feltételezhetően behurcolták Guinea fővárosába. Akkor, mikor már közelítette az ezret az Ebolában elhunytak száma, nekivágott Malinak, majd alig négy nappal később egy terepjáróval száguldott Bamakóból a guineai főváros felé. Úton volt az egyik járványügyi epicentrumba, az Ebola poklába, hogy aztán további 800 km autózás után Conakry-ban, a guineai fővárosban essen ki az autóból. Koszosan, éhesen és összeszakadva, de túlélve (legalábbis azt erősen remélve) ezt a nem hétköznapi missziót.

Hazaérkezése után 21 napra önkéntes karanténba vonult, annál is inkább, mivel belázasodott és jelentkeztek rajta egyéb tünetek is. Ekkor kezdett neki Az EBOLA poklában jártam című könyve megírásának.

könyv

,,Ajánlom ezt a könyvet mindazoknak, akik nemcsak a bulvár szintjén szeretnék megismerni a nyugat-afrikai Ebola-járvány gyökereit, valós természetét, azoknak, akik tudnak és akarnak is tenni azért, hogy e gyilkos kórt ugyanúgy leküzdjük, ahogy ezt tettük a spanyolnáthával, a himlővel, vagy alig pár éve a madárinfluenzával” – mondja a szerző.

Dr. Steier József a könyv bevételének egyik felét a Magyar Afrika Társaság Ugandában épülő kórházának, a másik felét pedig a guineai Nőszövetségnek ajánlotta fel. A kötetet a Világszám webáruház oldalán lehet megrendelni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez