Vezető nélküli busz indult Japánban

Japán tényleg egyre inkább a filmekből jól ismert „jövő” lesz. Most elindul a vezető nélküli autóbusz.

A DeNA céget leginkább arról ismerik, hogy mobilos videójátékokat gyárt. Most ez indítja útjára a vezető nélküli buszjáratot Chiba prefektúrában a jövő hónapban. A tokiói cég az EasyMile S. A. nevű francia startup céggel együttműködésben gyárt önműködő buszokat.

„Nem sok olyan cég van, mely ténylegesen használható vezető nélküli járműszolgáltatást tud nyújtani” – mondta Hirosi Nakadzsima, a DeNA autóipari vezetője. Az EZ10 nevű busz teljesen elektromos, 12 személy szállítására alkalmas.

A szolgáltatás tesztidőszaka augusztusban kezdődik, egy alig 2 négyzetkilométeres területen belül, érintve egy hatalmas parkot és egy forgalmas bevásárló-komlexumot. Miután a tesztidőszak alatt tapasztalatokat szereznek, Nakadzsima azt reméli, hogy a szolgáltatás területét kibővíthetik majd. Azt mondja: a technológia kiválóan alkalmas arra, hogy megkönnyítse a gyárak, vidámparkok, egyetemek és más hasonló létesítmények között a mozgást.

A DeNA tavaly jelentette be, hogy belép a gépjárműiparba, mert az autóipar drasztikus változásokon megy keresztül, különösen Japánban. Ilyen technológia az elektromos autó, és a sofőr nélküli jármű. A cég tervei szerint néhány év múlva vezető nélküli taxiszolgáltatást is indít.

A technológia fejlődésében azonban az elsődleges szempont mindig a biztonság, amire a cég különös figyelmet fordít. Floridában már volt elrettentő példa, amikor egy robotpilóta által vezetett Tesla S autó utasa meghalt. Nakadzsima azt mondta, nem sokat tud a balesetről, ő is csak a hírekben hallotta, de azt nyilatkozta, megérti, milyen fontos a biztonság. A halálos baleset semmilyen formában sem elfogadható.

Hasonló technológián egyébként több japán cég is dolgozik, beleértve a Toyotát és a Nissant. Ezek a cégek úgy gondolják, a legtöbb autóbalesetet emberi hiba okozza, így az önállóan működő autók csökkentik a balesetek számát.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez